dinsdag, oktober 12, 2021

Slalom - Charlène Favrier

Slalom op IMDb (6,7)

Slalom op Moviemeter (3,12)

Indringende film. Goede film. Over het heftige spanningsveld tussen topsporters en toptrainers. En over het machtsmisbruik waartoe trainers en begeleiders zich soms te makkelijk toe laten verleiden. 

Lyz Lopez laat haar moeder achter wanneer ze het trainingscomplex van voormalig skicoryfee Fred binnenloopt. Niet dat ze veel aan haar moeder had, die was toch al te veel met haar eigen sores van scheiding en baantjes bezig. Lyz is een toptalent en moet zich op deze school klaarstomen voor successen als internationale topwedstrijden en het uiteindelijke richting: Olympische Spelen. 

Fred herkent haar talent maar is desondanks bikkelhard voor het tienermeisje. Hij onderwerpt haar aan een zwaar regime, ze ondergaat het omdat ze ook ziet welke mogelijkheden er voor haar in het verschiet liggen. Naarmate moeder meer uit beeld raakt (ze neemt een baan aan in het verre Marseille en kan daardoor niet elk weekend haar dochter ophalen van het trainingscentrum), neemt Fred het schuchtere meisje steeds meer onder zijn hoede. Trainen en leren blijkt een steeds zwaardere opgave voor Lyz, maar het gaat pas echt mis wanneer Fred zijn bewondering voor zijn pupil iets te zeer laat blijken en haar dwingt tot seksuele handelingen. 

Hoewel zwaar in de war denkt Lyz hier ook haar voordelen uit te halen: ze is een prachtig 15-jarig meisje dat naast al die zware trainingen óók op seksuele ontdekkingstocht wil. Ze ziet veel te laat in dat ze dat niet in deze scheve machtsverhoudingen moet doen. Fred is zich bewust van zijn foute positie, maar de drang is sterker dan de rede. Zonder het door te hebben, werken ze beiden naar een moment dat de opleiding tot topsporter klem komt te zitten door zijn fysieke interesses, maar vooral door de letterlijk scheve verhouding. 

Pijnlijke scenes, uitstekend gespeeld door de ervaren Jérémie Renier maar vooral door debutante Noée Abita. Lastige film, goede film.

Met : Noée Abita , Jérémie Renier

 FIN - song : Low Entertainment - Lyz Freedom
 

Geen opmerkingen:

On her majesty''s secret service- Peter R. Hunt

On her majesty's secret service op IMDb (6,7)   On her majesty's secret service op Moviemeter (3,08) Een jaartje geleden begon Film1...