maandag, oktober 18, 2021

Mijn beste vriendin Anne Frank - Ben Sombogaart

Mijn beste vriendin Anne Frank op IMDb (6,6)
 Mijn beste vriendin Anne Frank op Moviemeter (2,49)

Een film die dit keer niet gaat over Anne Frank zelf, maar over mensen om haar heen. We kijken vanuit het perspectief van Hannah Goslar, iemand die je tegenwoordig Anne's BFF zou noemen. De meiden zweren elkaar eeuwige trouw en hulp toe, spelen dagelijks met elkaar maar - net als bij andere vriendenstellen- heulen af en toe ook met andere vriendschappen om elkaar op scherp te blijven zetten. 

Niets puberaals is dit meisjesduo vreemd: het gaat steeds minder over balspelen, het gaat over vriendjes en tongzoenen, het gaat over de film in de bioscoop, het gaat over het krijgen van borsten en "weet jij wel waar de baby's vandaan komen". Zo oud als de weg naar Rome, maar voor dit specifieke stel gebeurt het in de vreemdste en ongemakkelijkste tijd ooit: ze leven in oorlogstijd en ze behoren beiden tot de bevolkingsgroep die het mikpunt van die oorlog is. Hun bewegingsvrijheid is beperkt, maar dat geldt niet voor hun fantasie. Vooral Anne heeft flamboyante plannen voor haar toekomst: waar Hannah haar wensen beperkt tot het in de voetsporen treden van Florence Nightingale, droomt Anne van wereldreizen en van acteren en schrijven. Hannah kijkt duidelijk tegen haar vriendin op en accepteert schuchter de ondergeschikte rol. 

De razzia's nemen toe, de respectievelijke gezinnen kunnen hun beperkte leven in de stad niet langer handhaven en worden op transport gezet. Aanvankelijk weten ze dat niet van elkaar-  Hannah denkt dat Anne veilig in Zwitserland zit bij haar familie - maar ze belanden beiden in concentrattiekamp Bergen-Belsen. Omdat Hannah's familie van Duitse origine is , komt zij in een ander deel van het kamp terecht waar een milder regime heerst. En de overlevingskansen dus een miniem stukje groter. Toch is zij zich volledig bewust van de aanwezigheid van haar beste vriendin, ze probeert ontmoetingen te regelen aan weerszijden van de muren van hun deel van het kamp. Hannah is zich bewust van de grote problemen van Anne en probeert haar te helpen waar ze kan. Wij kennen de afloop.

De film kent helaas teveel amateurisme om goed gevonden te kunnen worden. De bedoelingen zijn echter goed, het verhaal blijft te allen tijde indrukwekkend.

Met : Josephine Arendsen, Aiko Beemsterboer, Roeland Fernhout, Stefan de Walle, Lottie Hellingman

 FIN - song : Palya Bea - Szol a kakas már

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...