vrijdag, oktober 22, 2021

8, rue de l'Humanité (aka Stuck Together) - Dany Boon

8, Rue de l'Humanité op IMDb (5,7)
 8, Rue de l; Humanité op Moviemeter (-,-)

Er zijn inmiddels al een aantal corona-films verschenen, nu is er de eerste Franse corona-komedie. Uiteraard komt die van Dany Boon, die met "Bienvenue chez les Ch'tis" een van de succesvolste Franse films van de laatste jaren maakte. Vol ingezet op de humor, die niet in alle gevallen even geslaagd is maar die in deze actuele mozaïekvorm wel werkt. 

De regelgeving rond de pandemie was in Frankrijk een stuk strenger dan bij ons: verlaten straten tijdens de lockdown, kans op boetes voor diegenen die zich zonder geldige verantwoording op straat waagden. De bewoners van een Parijs' appartementencomplex hebben moeite zich er aan te houden, maar doen het wel. 

Twee gezinnen, een jong stel , een oude weduwe en een wetenschapper bevolken het trappenhuis en het binnenplein waar de conciërge vanuit zijn huis voor iedereen klaar staat. Zijn vrouw ligt al met corona in het ziekenhuis, maar dat weerhoudt enkele bewoners er niet van om van hem voortgang van de taken te verwachten. Schoonmaak, afvalverwerking en reparaties: ze vragen hem overal voor , de door gemis en verdriet verteerde man kan het amper bolwerken. 

De vader van het ene gezin is een hypochonder, doodsbenauwd dat hij het virus oploopt. Hij beperkt daarmee de bewegingsvrijheid van zijn gezin. De andere vader is tegenovergesteld: die gelooft dat het allemaal een verzinsel is en probeert zoveel mogelijk regels te ontduiken. 

De oude weduwe moet haar kleine cafeetje gesloten houden vanwege de regelgeving, alleen het zoontje van 1 van de gezinnen bezoekt haar en bouwt een fraaie band op. Sterker nog: ze verzinnen samen een handgel-productielijn, waardoor ze al meer succes oogsten dan de wetenschapper, die naarstig naar het verlossende corona-medicijn op zoek is. 

Alle ingrediënten voor een komedie met heel veel verwikkelingen. Het is niet per se een goede film, maar wel een uitermate sympathieke. 

Met : Dany Boon, Laurence Arné, Francois Damiens, Yvan Attal


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...