dinsdag, oktober 19, 2021

Benedetta - Paul Verhoeven

Benedetta op IMDb (6,7)
 Benedetta op Moviemeter (3,55)

Natuurlijk smult ie van de ophef. Hij heeft er altijd een groot talent voor gehad: schokgolven veroorzaken is een drijfveer bij sommigen, Paul Verhoeven doet dat al jaren zo in zijn eigen filmwereld. Maar vergis je niet: Verhoeven jaagt weliswaar op het effect van commotie, maar hij doet dat niet zonder elke keer hoogwaardige producten af te leveren. Want film maken, dat kan ie. Als geen ander, zou ik bijna zeggen. "Turks Fruit" , "Elle", "Basic Instinct" : de reeks van net zo spraakmakende als onverwoestbaar sterke films is groot. En deze kan daar zo bij. Natuurlijk gebeuren er potsierlijke dingen, natuurlijk zitten er goedkope effecten in maar opnieuw lukt het Verhoeven om een groots verhaal weer te geven waar je vanuit de filmzaal diep ingezogen wordt. Het is een vak, Verhoeven is een vakman. 
De ruim 2 uur durende film is een boekverfilming, doch "gebaseerd op ware gebeurtenissen". De grote bedreigingen van die tijd (en eigenlijk van alle tijden) komen voorbij: pest, seks, religie, oorlogen, geld en macht. Daarin doet Verhoeven met regelmaat verwijzingen naar de moderne tijd, het is aan de kijker zelf om de associaties te maken. 

Seks, religie en geweld. Drie van de grote pijlers van Verhoevens werk komen in deze film samen. Benedetta wordt als jong meisje door haar ouders aan het klooster uitgeleverd, zij geloven dat dit haar bestemming is. Inderdaad is zij een devoot meisje, hetgeen door de abdis van het commerciële klooster uitstekend wordt benut. Haar ouders betalen niet alleen een stevige bruidsschat voor de roeping van hun dochter, ze zeggen zelfs toe om jaarlijks fondsen en eten te leveren voor de hele orde. 

Bijna twintig jaar later is Benedetta uitgegroeid tot een gedreven en rechtlijnig kloosterzuster. Ze heeft visioenen van ontmoetingen met Jezus, sterker nog: ze wordt wakker met lichamelijke tekenen van die ontmoeting. De priester van het klooster is overtuigd van de wonderlijke roeping van Benedetta en verwacht dit ook commercieel uit te kunnen nutten: hoe meer wonderlijke ontmoetingen met de Heer, hoe groter de toestroom van gelovigen zal zijn. En hoe groter daarmee de collecte van geld en goederen ten gunste van het klooster. 

De abdis vertrouwt het niet maar heeft geen keus: haar gehele team gaat mee in de gebeurtenissen rond Benedetta. Slechts enkelen stellen de vraag: is Benedetta echt zo godsvruchtig of is ze een charlatan? Is ze God of is ze Duivel? De steeds verder gaande contacten tussen Benedetta en haar volgelinge Bartolomea geven ons het antwoord. Een wonderlijk antwoord.

Met : Virginie Efira, Charlotte Rampling, Daphne Patakia, Lambert Wilson , Olivier Rabourdin 

 FIN - song : Hossein Bidgoli - Mystified / Maine - L'illusioniste

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...