dinsdag, juli 11, 2023

Été 85 (aka Summer of 85) - Francois Ozon

Eté 85 op IMDb (6,9)

Eté 85 op Moviemeter (3,28)

Fijne film dit. Pijnlijke momenten volop in deze verbeelding van een ongemakkelijke liefde, maar dat wordt gecompenseerd door een forse hoeveelheid empathie die de hoofdrolspelers oproepen. Opgroeiende jongens, nauwelijks volwassen te noemen, die ontdekken hoe lastig het liefdespad te bewandelen is. Uit het oeuvre van Ozon is dit een van zijn meer inlevende films te noemen.

Door een onhandigheidje slaat het bootje om, dat Alexis van zijn schoolvriend leende. Al snel schiet er een bootje te hulp, de jonge schipper David haalt Alexis uit het water en sleept hem naar de kust. Daar biedt hij, na wat plagerijen, de druipnatte jongen aan om bij hem thuis even op te warmen en kleren te drogen. Een vriendschap is geboren.

De zomerdagen rijgen zich aaneen, de vrienden brengen vele uren met elkaar door en - zonder dat een van twee het doorheeft - worden daarbij steeds intiemer in hun omgang. Plots slaat de vonk over en bedrijven ze de liefde met elkaar. De schuchtere Alexis geniet van de bravoure van David, omgekeerd ziet deze jongen in Alexis iemand die zijn onstuimigheid wellicht wat in goede banen kan leiden. 

Niets aan de hand, denk je, een zomerliefde die beide partijen veel genot en plezier oplevert. Dat is ook zo, maar plots is daar een derde partij in beeld. En dat knarst. Dat knarst bloederig.

Met : Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Valeria Bruni Tedeschii, Philippine Velge

FIN - song : Vaya con dios - Time flies 

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...