zaterdag, juli 08, 2023

Wham! - Chris Smith

Wham! op IMDb (7,8)
 Wham! op Moviemeter (3,58)

Fijne documentaire dit. Hoewel ik niet direct een fan genoemd mag worden van het songmateriaal van Wham! was dit inzicht in de reis die de twee jeugdvrienden maakten wel een hele fijne. De platheid, de leegte van de hitjes neem ik voor lief (heel soms draai ik zelfs wel eens een van hun liedjes op een dansavondje). Dit was een verhaal over vriendschap, over de knellende banden van de showbizz. En, uiteraard, over het worstelen met homoseksualiteit en coming-out. 

Een mollig jongetje met dikke bril stapt die ochtend de klas binnen van zijn nieuwe school. Blufkikker Andrew Ridgeley werpt zich direct op als degene die dit verlegen jongetje van Griekse afkomst wel onder zijn hoede zal nemen. Een levenslange vriendschap is geboren: Giorgos Panayiotou (hierna te noemen: George) kan het goed vinden met zijn klasgenootje Andrew. Al vanaf hun vroege tienertijd trekken ze samen op : eerst nog in het vinden van een persoonlijke stijl (waarbij Andrew duidelijk meer gevoel voor stijl heeft dan George) maar al snel beginnen ze liedjes te schrijven en starten ze een bandje. 

Ze zijn vastberaden groter dan groot te worden maar dat gaat uiteraard niet zo snel. Aanvankelijk schrijven ze samen de liedjes, maar al snel blijkt dat George hierin het grotere talent is. Het lukt: de hits komen, de wereld lonkt. Al snel blijkt dat die succesformule ook gelijk het wurgkoord is om de band heen: gillende tienermeisjes zijn goed voor je imago en voor de omzet, maar minder goed voor je creativiteit. Zijn homoseksualiteit staat de rol van meisjesidool in de weg, hij heeft het gevoel dat hij teveel van zijn identiteit moet verbergen (maar hoe, mensen, hoe? Hoe kan het dat de fans destijds niet wilden zien dat de Wham!-zanger echt heel andere seksuele interesses had dan die dames voor zijn neus?)  George loopt langzamerhand vast in het Wham-stramien en lonkt steeds meer naar een solocarrière. Die gaat er uiteraard komen, maar het is zaak daarbij de vriendschap met zijn maatje Andrew hoog te houden. Dat is hard werken, maar het kan. 

Met : George Michael , Andrew Ridgeley

FIN - song : Wham! - I'm your man

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...