zondag, juli 23, 2023

Blind - Michael Mailer

Blind op IMDb (5,8)
 Blind op Moviemeter (2,64)

Het is de makers toch maar mooi gelukt om ophef te creëren rond deze tamelijk kabbelende film. Verenigingen van slechtzienden trokken van leer tegen de keuze van de regisseur om een niet-gehandicapte acteur de rol van blinde hoofdpersoon te spelen. Daar had iemand anders moeten staan, vonden ze. Nobel streven om 'disabled actors" aan werk te helpen, zeer zeker, maar is de kern van acteren niet juist dat je iemand moet kunnen spelen die je juist zelf niet bent? Zegt u het maar.

Het verhaal begint niet bij de blinde schrijver, nee, het verhaal begint bij de vrouw van een onsympathieke zakenman die probeert zijn vrouw te overheersen en voor haar te bepalen wat ze wel en niet mag doen. Hij zal immers altijd voor haar zorgen, is zijn motivatie daarvoor. Pas als de man wegens frauduleuze praktijken de gevangenis in draait, onstaat er enige ruimte voor de vrouw (die overigens in het geheel niet weet wat ze met die ruimte moet). 

Suzanne, de echtgenote, wordt met een taakstraf te werk gesteld in een blindeninstituut waar zij de blinde schrijver en literatuurdocent Bill Oakland gaat helpen met het voorlezen van werk van zijn studenten. Oakland is verbitterd en cynisch (zo geworden na het dodelijk ongeval dat hij veroorzaakte waarbij zijn vrouw omkwam en hijzelf blind raakte). 

De twee kunnen moeilijk aan elkaar wennen, maar wanneer Suzanne meer te weten komt over handel en wandel van haar man stort ze zich met meer overgave op het voorleeswerk bij schrijver Oakland. En daaruit komt langzamerhand meer begrip voort voor elkaars aanvankelijk zo botte houding, de muren worden geslecht.

Met: Alec Baldwin, Demi Moore, Dylan McDermott, Eden Epstein

FIN - song : Foxtails Brigade - We'll always have the moon

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...