dinsdag, juli 18, 2023

France - Bruno Dumont

France op IMDb (5,9)

France op Moviemeter (2,79)
 

Vreemde film. Niet slecht, niet goed, iets daar tussenin. Heb me aanvankelijk tijdenlang zitten ergeren aan het type dat door de expressieve actrice Lea Seydoux wordt neergezet, maar ik had ook zeker momenten dat ik haar imponerend werk zag afleveren. Moeilijk te beoordelen derhalve, dus ik hang er geen sterren aan.

Die ster, dat is France zelf. Zij is de gelauwerde presentatrice van een talkshow, die bovendien ook geregeld op humane of oorlogsreportages gaat in de wereld. Ze kan niet stuk bij het publiek, tot aan de Franse president toe. Louter voetvolk om haar heen, die steeds maar bevestigen hoe goed ze toch is. U snapt, daar komen irritante persoonlijkheden van.

Alles verandert als ze in haar haast om haar zoontje af te leveren bij school plots een ongeluk veroorzaakt. Plots krijgt ze te maken met een migrantengezin aan de onderkant van de ladder (die er naast de herkenning en aanbidding van de superster toch ook wel een stevig slaatje uit proberen te slaan). De twijfel slaat toe bij France, ze verwaarloost haar gezin en belandt in een depressie, die ze in een Alpen-kuuroord hoopt weg te werken. Daar ontmoet ze tot haar geruststelling iemand die niet weet wie ze is omdat hij nooit televisie kijkt. Diepgaande gesprekken, wandelingen en uiteindelijk zelfs vreemdgaan: France bewandelt het hele pad.

In plaats van dat dit dingen oplost, zakt ze nog verder weg: ze is erin geluisd, de man blijkt een undercover-gossipreporter te zijn waardoor de pers los gaat op de beroemdheid die uiteraard wil overcompenseren. Een gevoelige reportage met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee moet haar kunde gaan bevestigen, ze moet daarin kunnen laten zien hoe enorm begaan ze is met de wereld. 

Met : Lea Seydoux, Blanche Gardin, Benjamin Biolay


Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...