dinsdag, mei 07, 2024

Boîte Noire (aka Black Box) - Yann Gozlan


 Boite Noire op IMDb (7,2)

Boite Noire op Moviemeter (3,46)

Flinke spanning in deze - zich in de vliegtuigwereld afspelende- thriller , alhoewel de geoefende filmkijker al wel tijdig enkele verhaallijnen kan uittekenen. 

Vliegtuigcrash, je leest er wel eens over. Doorgaans wordt erbij verteld wat de vermoedelijke oorzaak is, maar dat nog naar "de zwarte doos" gezocht wordt. Immers: op deze recorder staan alle gesprekken (en geluiden) die uitsluitsel moeten geven in de dan actuele toestand van het toestel. 

Bij deze crash gaat men uit van een aanslag; er zou een kaper de cockpit zijn binnengedrongen waarna de piloten niet meer op een veilige manier hun werk konden doen en een bergwand werd geramd. Hoewel het voor de vliegmaatschappij en de pers zo klaar als een klontje lijkt te zijn, is dat het niet voor Matthieu Vasseur. 

Deze geluidsanalist hoort op de achtergrond toch echt dingen die een andere conclusie rechtvaardigen, maar daar wil de eigenaar van het toestel niet aan. Plots is Vasseur's leidinggevende onbereikbaar, tegen alle verwachtingen in wordt Vasseur niet meegenomen naar de rampplek. Het wijst hem erop dat er andere dingen spelen dan louter de officiële verklaringen. Hij graaft dieper en dieper, komt achter sporen van corruptie rond de ingebruikname van het toestel en komt daarmee ook in conflict met zijn vriendin, die voor de vliegtuigbouwer werkt. Meer en meer komt Matthieu alleen te staan, terwijl hij wel steeds meer stukjes van de puzzle kan leggen. 

Met: Pierre Niney, Lou de Laâge, Andre Dussolier, Olivier Rabourdin

FIN - song :  Philippe Rombi - Scène Finale

Geen opmerkingen:

The Braid (aka La Tresse) - Laetitia Colombani

The Braid op IMDb (7,2)   The Braid op Moviemeter (3,30) Sterke film, sterker dan ik verwacht had. En zelfs sterker dan ik enige tijd tijden...