donderdag, mei 02, 2024

The Hours - Stephen Daldry

The Hours op IMDb (7,5)
 The Hours op Moviemeter (3,47)

Alles is bijzonder aan deze film. Het verhaal, het acteerwerk, de waanzinnig mooie muziek van Philip Glass, de wandeling door de tijd, de verbinding van de op zichzelf staande componenten. Ik zag m kort na verschijning, in 2002 zoals ik nu lees. Ik was toen reeds lang filmfreak maar ik schreef er nog geen dagelijkse recensies over. Dat werd dus hoog tijd. (Overigens, als een film 22 jaar na release nog steeds op een 7,5 op IMDb staat, snapt u dat het hoogkwalitatief is. Prachtig om dit te mogen herzien (ik had vooraf al zin in de soundtrack en kreeg daar het fraaie beeld nog eens bij). 

De film is een drieluik, we volgen drie totaal verschillende (sterke) vrouwen. Hoewel we in drie totaal verschillende tijdperken terechtkome (de jaren 20 vd vorige eeuw, de daaropvolgende jaren 50 om tenslotte aan het begin van onze huidige eeuw uit te komen), zit er wel degelijk een verband tussen deze vrouwen. Dat verband is het boek "Mrs. Dalloway" van Virginia Woolf (overigens ooi ooit verfilmd met Vanessa Redgrave i nde hoofdrol). Het boek speelt in zijn geheel op één enkele dag en dat doet de film eigenlijk ook (ware het niet dat het steeds een dag uit een ander decennium is).

We volgen de zwaarmoedige schrijfster Virginia Woolf , die piekert over hoe het verder moet met het boek (in haar beleving moet er iemand sterven in het verhaal maar welk karakter kiest ze daarvoor uit). Woolf is door haar man weggehaald uit het drukke en impulsieve London, maar wordt op de stille countryside met de dag depressiever. Ze wil terug, iets wat haar man koste wat kost wil voorkomen omdat hij weet welke uitdagingen haar daar weer te wachten staan. 

We volgen de tragische huisvrouw Laura Brown, die alle spanning uit haar leven weg ziet sijpelen nu ze met man, kind én ongeboren vrucht in een fraai gesitueerde buitenwijk woont. Ze verliest zich in literatuur en raakt steeds dieper in de ban van het boek van Virginia Woolf. Zo zeer zelfs dat ze zich vandaag - op de verjaardag van haar man- laat verleiden tot verregaande stappen. 

We volgen de charmante Clarissa Vaughan die zich de ganse dag uitslooft om de doodzieke schrjiver Richard Brown de dag door te helpen om hem toch vooral maar te laten verschijnen op de prijsuitreiking die later die dag moet plaatsvinden. Ze duwt, ze prikt, ze polst maar nog steeds weet ze niet of ze hem kan motiveren om hem uit zijn stoel te krijgen, hoe vaak hij haar ook "zijn eigen Mrs Dalloway" noemt.

Het lijken losse componenen, maar ze worden prachtig met elkaar verweven. En als je het verhaal niet meer volgt, doe dan gewoon je ogen dicht en luister.

Met: Meryl Streep, Julienne Moore, Nicole Kidman, Ed Harris, John C Reilly, Stephen Dillane, Claire Danes, Toni Collette, Allison Janney, Jeff Daniels

FIN - song :  Philip Glass- The Hours

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...