dinsdag, mei 07, 2024

The Way - Emilio Estevez

The Way op IMDb (7,3)
 The Way op Moviemeter (3,50)

Ongeveer een jaar geleden al opgenomen van Film1, maar nu - net voor het vervallen van de houdbaarheidsdatum - pas gekeken. Dat zal mede komen doordat ik tegelijkertijd in een boek bezig ben over dit onderwerp (bijna uit!): het motiveerde enorm om deze te gaan kijken. Gelukkig maar, want ik vond het een aandoenlijke film met weliswaar iets te ruwe karakterschetsen maar ook vol met prachtige beelden en glimlach-momenten. Niks mis mee dus. 

Tom Avery krijgt de schrik van zijn leven als hij op de golfbaan een telefoontje krijgt: zijn zoon is omgekomen in Frankrijk terwijl hij een etappe van de Camino, de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, aan het afleggen was. Oogarts Avery zegt alle lopende afspraken af en reist naar de onheilsplek af. 

Hij voelt zich schuldig, hij voelt zich een vader die onvoldoende naar zijn zoon geluisterd heeft. Alle adviezen over het afronden van zijn studie en het kiezen voor een carrière sloeg zoonlief in de wind: hij wilde de wereld zien, de wereld wilde hem iets vertellen. Er was immers niet voor niets zoveel moois  op de aarde te zien, zoveel mooie plekken? Zonde toch om dan je leven achter een bureau of in een laboratorium door te brengen, toch?

Na overleg met de lokale politierechercheur neemt Tom een ferm besluit: zoon Daniel zal worden gecremeerd en vader Tom zal zijn as verstrooien langs de route van de Camino. Ongetraind gaat vader op pad, zich zo min mogelijk vereenzelvigend met de medewandelaars (die zich stuk voor stuk "pelgrims" wanen en dus ook zo noemen). 
Een lange wandeltocht vol ongemakken begint. Gaandeweg ontkomt Tom er toch niet aan om in contact te treden met enkele medewandelaars en er ontstaat zelfs een loopgroepje van vier mensen, met even zovele verschillende karakters. Het is boetedoening, het is het schoonwassen van de geest, het is reflecteren op zinvol leven. Het wordt een uitdaging, maar ook een verhelderende ervaring.

Met: Martin Sheen, Emilio Estevez, Deborah Kara Unger, Yorick van Wageningen, James Nesbitt

FIN - song :  Kanbell - Excuses

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...