zaterdag, mei 25, 2024

The Survivor (aka Harry Haft) - Barry Levinson

The Survivor op IMDb (6,7)
 The Survivor op Moviemeter (3,25)

De gruwelverhalen van Auschwitz en de Holocaust zijn al op veel manieren verteld, ook in films. Soms denk je dat je het allemaal wel gezien hebt, maar dan duikt er toch weer eentje op met een invalshoek die je niet kende. En het erge eraan is: het is ook nog eens waargebeurd, het verhaal van Harry Haft speelde echt. Soms denk je dat het nu allemaal wel verteld is, maar nee, het moet blijven worden verteld. Barry Levinson kan dat.

Hartzko Haft is gelukkig een sterke vent, hij kan het onmenselijke sjouwwerk in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau redelijk aan. Dat geldt niet voor iedereen. Wanneer een medegevange bijna bezwijkt en door zijn knieën zakt tijdens het zware werk, neemt Harry een enorm risico door tussen hem en de Duitse bewaker in te gaan staan. Sterker nog: wanneer het uit de hand loopt, slaat Harry er op los. De bewaker krijgt slaag en moet de man met rust laten. Harry rekent erop dat hij daarop geëxecuteerd zal worden maar dat pakt anders uit. 

De commandant heeft met een glimlach toegekeken terwijl Harry de bewaker tegen de vlakte sloeg. Hij vond het vermakelijk en inderdaad, hij gaat hier vermaak van maken. Hij stelt Harry voor dat hij op de feestavonden van het bewakend personeel zal gaan boksen. Tegen medegevangenen. De winnaar leeft, de verliezer wordt geëxecuteerd. Harry walgt van deze onmogelijke "Sophie's choice" , maar merkt al snel dat er medegevangen zijn die als een verlossing zien als ze na een bokspartij uit dit helse leven worden bevrijd. Het levert hem een gruwelijke reeks van winstpartijen op, niet iets wat je op je bokspalmares genoteerd wilt zien.

1949, VS. Harry heeft het kamp overleefd en probeert zijn weg te vinden. Met regelmatig denkt hij terug aan Leah, de vrouw die hem mentaal door het kamp heen heeft geholpen. Hij weet niet of ze nog leeft of waar ze leeft. Hij ziet maar 1 manier: de publiciteit zoeken. Met behulp van een journalist en vooral die van de behulpzame Mirjam, die bij een onderzoeksinstituut werkt, kondigt Harry groots aan dat hij wil gaan boksen tegen de dan regerend wereldkampioen Rocky Marciano. Kansloos natuurlijk, maar hij haalt wel de kranten. Steeds meer stukjes van de puzzel worden gelegd.

Met ; Ben Foster, Vicky Krieps, Peter Sarsgaard, Danny de Vito, Billy Magnussen

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...