dinsdag, april 08, 2014

Snowpiercer - Joon-Ho Bong

Snowpiercer op IMDb
Ik ben forens en behoorlijk geporteerd van treinen.
Ik ben an sich wel geporteerd van de nihilistische gedachte dat we de wereld op onze manier naar de verdommenis helpen.
Ik ben wel van de zwarte scenario-films.

Reden genoeg om Snowpiercer te gaan reden, reden genoeg om ook hem overall met een voldoende waardering te belonen. Uiteraard zitten er zaken in die mij niet aanspreken (te veel realist en dus te weinig sciencefiction-gevoel). Uiteraard zat er voor mij veel te veel geweld in de film om normaal op mn stoel te zitten, maar als ik het uitleg dat het geweld functioneel was omdat de revolte van de onderdrukten slechts met geweld gemaakt kon worden, dan kan ik het billijken.

De film is gebaseerd op een boek waarin 2014 nog de toekomst was. In de toekomst die wij thans nu noemen brengt de maatschappij stoffen aan in de atmosfeer om de voortschrijdende opwarming van de aarde tegen te gaan. Het pakt verkeerd uit: dit CW7 - middel is overactief en bevriest de gehele aarde. De mensheid , de flora en fauna: alles sterft uit.
Alles? Nee, één kleine groep mensen weet aan boord te geraken van een trein die volcontinu over de aarde raast. Elke omloop duurt een jaar.

We schrijven 2031. De groep zit al 17 jaar in de trein, er heeft zich een klassenmaatschappij ontwikkelt: van achter naar voor loopt dat van machthebbers, happy few, volgelingen, werkenden tot achterin de laagste klassen: de bezitslozen, de onderdrukten, die leven op een door de leiding verstrekt dagelijks blok proteïnen.

Dat vraagt om opstand. Die opstand dient goed voorbereid omdat de treincompartimenten afgescheiden zijn en bovendien goed beveiligd. Maar nood breekt wet, honger maakt ongedurig. De revolte breekt uit. Zal het Curtis lukken om zijn eigen volkse favoriet Gilliam aan de macht te krijgen?

Visueel sterke film, indringend plot ook. Met een beetje mitsen en maren vond ik het desondanks een boeiende film. Te boeiend om met zn tweeën in de zaal te zitten in ieder geval. Negeer de potsierlijke rol van Tilda Swinton, ga het gewoon proberen. Wie weet echt een film voor jou..


2 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Met z'n tweeën in de zaal? Deze film was al door Yentl en mij uitgekozen om te gaan zien. De recensie versterkt die behoefte alleen maar. Ook De Volkskrant had een lovende recensie en een interview met John Hurt. Wordt vervolgd!

Peter te Riele zei

Inmiddels met Yentl geweest. Deel jouw mening over de film volledig. Zie: http://eigenwijsinonderwijs.blogspot.nl/2014/05/snowpiercer.html

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...