woensdag, oktober 22, 2014

Kreuzweg - Dietrich Brüggemann

Kreuzweg op IMDb
Uiteraard moet iedereen dat voor zichzelf uitmaken. Religie is persoonlijk. Het wordt pas een probleem als mensen anderen dwingen tot overtuiging. En dwingen die overtuiging vervolgens weer over te brengen. Dat werkt zo met geloof, dat werkt zo met markteconomie en geld verdienen, dat werkt zo met gezondheidsfreaks en dat werkt zo met de meeste -isme-fanatici.

Deze film laat heel goed zien hoe destructief deze weg is, ondanks goede bedoelingen aan beide zijden. De uitleg van de opdrachten van de een kunnen voor de ander leiden tot een radicalisme waarbij slachtoffers vallen. Tot zelfopoffering zelfs. We zien er maar al te veel voorbeelden van in deze dagen.

Maria is een tienermeisje dat in een streng gelovig gezin opgroeit. Het is voor ons makkelijk om te zien dat haar moeder een eredivisie-takkewijf is, maar Maria volgt het vierde gebod: ze moet haar moeder eren, ze mag haar geen overlast bezorgen, ze moet haar taken in de opvoeding van het "zieke" broertje op zich nemen, ze mag zelfs niet tegenspreken. Dat staat in de bijbel en de bijbel is het kompas waar dit gezin gedwongen wordt op te varen.
Maria staat aan de rand van haar vormsel, is in een leeftijd dat klasgenoten beginnen te denken aan seksualiteit, aan popmuziek, aan feestjes wellicht. Voor haar niets van dit alles: Maria is zuiver en puur. Want zo wil ze naar God. Ze wil geen negatieve beoordeling krijgen aan de hemelpoort.
Maria gaat zelfs zo ver dat ze bereid is haar eigen leven te offeren om haar jonge broertje maar te genezen, dat wil zeggen: aan het praten te krijgen.

De film is opgebouwd aan de hand van de veertien staties van de kruisweg van meneer Jezus. In dezelfde fasering zien we Maria leren, radicaliseren en vervolgens verslechteren. Heftig, bij vlagen echt adembenemend zwaar. Ik zou bijna zeggen: je gelóóft het niet.
Ikzelf was al genezen, maar eenieder die iets van overtuiging heeft dat ie nog op een ander wil overbrengen, die zou deze film minstens één keer moeten zien. Erg goed, tegen het briljante aan.

Enneh: zoek in deze film zelf uw duivel!


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...