donderdag, november 20, 2014

Blackbird- Jason Buxton

Blackbird op IMDb
Film die gaandeweg steeds meer mijn aandacht begon te trekken en die waarlijk groeide in het verhaal.

Sean is een puberjochie. Onschuldig, zo op het oog. Tuurlijk, hij heeft een rebelse houding en hij oogt agressief in zijn met spikes gevulde leatherjacket. Maar al zijn afkeer van de maatschappij vertaalt hij in schrijfwerk, hij werkt aan een novelle over wraak. De mishandelingen en het pesten op school worden er in verwerkt, de veelvuldige afwezigheid van zijn ouders vormen een leidraad: er is te veel in zijn jonge brein dat niet loopt zoals ie wil lopen. Op één ding na...
Hij heeft een bovenmatige interesse voor de mooie Deanna, die ook op zijn school rondloopt. Als haar vriendjes hem stelselmatig meppen en uiteindelijk met de dood bedreigen, begaat Sean een fout: hij meldt Deanna dat ze haar vriend moet zeggen dat hij bij een volgende mishandeling de vriendjes zal ombrengen.
Er gaat een molen in beweging: er wordt aangifte tegen hem gedaan, zijn schrijfwerk wordt gelezen en in een poep en een zucht is Sean een potentiële terrorist, een "Columbine" die een massaslachting zou willen aanrichten op school. Hij wordt veroordeeld voor deze schriftelijke plannen en komt vervolgens binnen de gevangenis in een nieuwe modus van mishandeling en vernedering terecht.

Wonderbaarlijk kalm toont de film hoe Sean zijn trots probeert te houden, hoe hij conflicten probeert te vermijden maar hoe hij af en toe wel moet om uit zijn gesloten situatie te breken. Met alle gevolgen van dien.

Sterke film.


2 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Mooie beschrijving van de film die nieuwsgierig genoeg maakt om 'm te willen zien! Als ik 'm heb gezien laat ik het je weten.
Bedankt!

Peter

begt zei

Fijn, ben benieuwd. Ik ging steeds meer rechtop zitten..

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...