woensdag, november 19, 2014

Midnight's Children - Deepa Mehta

Midnight's Children op IMDb
Iets te veel fantasy voor mij, deze boekverfilming van Salman Rushdie's "Middernachtskinderen". Flink stukje Bollywood ook, maar dat kan ik beter hebben.

Op de dag dat de staat India geboren wordt en zich afscheidt van het Britse rijk, nee, op datzelfde moment worden door het hele land kinderen geboren die zich later verbonden en bevoorrecht zullen voelen. Twee van die kinderen merken dat niet eens, die worden door de revolutionair ingestelde kraamverzorgster moedwillig verwisseld ("let the rich be poor and let the poor be rich").
Ze groeien daardoor op in onvergelijkbare omstandigheden maar blijven elkaar ontmoeten. Het "rijke" kind komt in de problemen als de streberige zakenman-papa diens bastaardschap ontdekt. De beide jongens zullen later in de geschiedenis nog meerdere malen tegenover elkaar staan.
Wat ik een pluspunt vind aan de film is het continu linken aan de stappen in de ontstaansgeschiedenis van India, van Pakistan en later van Bangla Desh. Daar werden- net als in Berlijn of als in de Balkanoorlog- families plots van elkaar gescheiden en stonden oude vrienden plots tegenover elkaar.
Dat deel is mooi. De enscenering is ook mooi, deze Aziatische gebieden zijn nu eenmaal fotogeniek.
Zoals gezegd, de fantasy had voor mij niet gehoeven maar het was allemaal ook weer niet hartstikke storend.

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...