zaterdag, mei 30, 2020

Maiden - Alex Holmes

Maiden op IMDb (7,7)
Boeiende documentaire over de heroïsche zeiltocht van het schip "The Maiden". Niet de zeiltocht zelf (The Whitbread Race) is het die de geschiedenis ingaat, al is het de zwaarste race die er in deze tak van sport bestaat. Nee, the Maiden zal worden herinnerd als het schip met de eerste volledig vrouwelijke bemanning die aan de race meedeed. En hem afrondde.
Dat is allemaal te danken aan de volharding die Tracy Edwards in die jaren aan de dag legde. Ze had op de Griekse eilanden zeilen geleerd maar zag het meer als hobby dan als een professie. Ze was echter avontuurlijk genoeg om de uitdaging te zien in het zeilen van the Whitbread Race, een zeilrace die in vijf etappes de wereld rondgaat en alle wereldzeeën bedwingt.
Bij haar aanmelding ondervindt ze alle tegenwerking die een vrouw hierin kan krijgen: vrouwen zijn niet voor aan boord, die zijn voor thuis en in de haven. Deze opstelling is trigger genoeg voor Tracy: niet gehinderd door enige zeezeilkennis zoekt ze een crew bij elkaar die het met elkaar zal moeten uithouden. En daar blijft het niet bij: er moet een boot komen en daar is financiering en sponsoring voor nodig. Na een lang traject lukt het haar om een boot aan de start te krijgen.
En dat is nog maar het begin: de hoon, de tegenwerking en het seksisme zijn eigenlijk de minste problemen die de vrouwen ontmoeten. De echte trubbels beginnen pas op zee, want er moeten nu daden bij woorden gevoegd worden. Teamwork, snelheid, kracht, kennis: geen enkel onderdeel mag falen , anders overleef je het niet op de stormachtige wateren. De eerste etappe weten ze af te ronden. Teleurstellende plaats, maar wel gefinished. De tweede etappe gaat het plots al beter. Verdomd, ze zullen deze toch niet gaan winnen?

Waargebeurd verhaal, de wereld van de zeezeilsport veranderde voorgoed.

Met : Tracey Edwards

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...