zondag, mei 24, 2020

Nuestras Madres (Our Mothers) - Cesar Diaz

Nuestras Madres op IMDb (6,8)
Een heel klein beetje weet ik ervan, maar de finesses van alle gruwelen die in Zuid- en MiddenAmerika plaatsvonden tijdens de revolutionaire jaren 70 en 80 weet ik uiteraard niet. Chili en Argentinië, daarvan kennen we allemaal de verhalen, misschien zelfs die van El Salvador en Nicaragua. In de vroege jaren 80 had ik er enige betrokkenheid bij toen "we" wekelijks demonstreerden bij de Amerikaanse ambassade wegens de moord op 4 Nederlandse journalisten.

Dit verhaal speelt in Guatemala en daar bleek net zo veel aan de hand, met net zo weinig kennis daarover aan onze zijde van de oceaan. Bevrijdingsoorlog, burgeroorlog, guerilla: call it what you want, maar gegeven is dat er duizenden burgerslachtoffers gevallen zijn in de strijd van de regering tegen de diverse opstandelingen. Ook Guatemala kent zijn Dwaze Moeders.

Ernesto is forensisch rechercheur. Hij begeleidt de opgravingen bij de diverse massagraven die begin jaren 80 ontstaan zijn in de bloedige strijd. Zijn eigen vader werd slachtoffer en is nooit gevonden. Het maakt Ernesto een gedreven en hardwerkende agent, die uit zorg en eerbied voor zijn kwijnende moeder alles in het werk stelt om rechtvaardigheid te bewerkstelligen.


Wanneer hij bezoek krijgt van een oude vrouw die hem vraagt om ook in haar bergdorpje onderzoek te doen, slaat de schrik hem om het hart. Ze toont een foto van haar Manuel, die ze zo graag terug wil zien. Maar Ernesto weet zeker dat de man die naast hem op de foto staat zijn vader is. Wat deed hij daar, zo ver in de bergen? Hij moet en zál op onderzoek uitgaan, ondanks de tegenwerking van zijn politie-commandant. Die vindt dat ze moeten doorzetten nu ze nabij de hoofdstad zo'n grote site aan het opgraven zijn , eindelijk heeft hij de regering veel bewijzen te overleggen.
Ernesto wordt verscheurd: bij zijn moeder en bij zijn huidige werkplek blijven of toch luisteren naar die vrouw die namens een heel dorp van achtergelaten vrouwen spreekt? Met bovendien de kans om zijn vader te vinden?

Veel amateur-acteurs maar dit is voor dit verhaal goed te billijken. Pittige film dit. Veel bekroond ook , zo las ik.

Met : Armando Espitia , Emma Dib, Aurelia Caal

Geen opmerkingen:

The Greatest Night in Pop - Bao Nguyen

The Greatest Night in Pop op IMDb (8,1)   The Greatest Night in Pop op Moviemeter (3,86) Nu al luid bejubelde documentaire over een van de b...