zondag, mei 10, 2020

Kino Caravan (aka Caravana Cinematografica) - Titus Muntean

Kino Caravan op IMDb (6,8)
Lang niet zo goed als de Oostblokklassieker "Wie zingt daar zo?" van Slobodan Sijan, maar ik moest wel enkele keren aan die film denken bij het bekijken van deze. Hetzelfde troosteloze landschap, dezelfde slechte wegen en opnieuw een rondtrekkende bus. Maar daar houden de vergelijkingen op, daarvoor is deze Kino Caravan eenvoudigweg niet goed genoeg. Maar hey: een arthouse-film op zijn tijd is goed voor het gemoed.

1959, de arme en regenachtige binnenlanden van Roemenië. Twee staatsarbeiders reizen de dorpen langs om propagandafilms te vertonen waarin de heldenmoed van de Karpatische leiders bezongen wordt. Hoe de verhoudingen liggen , leren we al snel want de twee passagiers wagen het om direct bij aankomst in het dorp de lakens uit te delen: alles moet in het werk worden gesteld om het beeldmateriaal te kunnen vertonen en zo per locatie de lof van het regime te kunnen bezingen.
Prima plan natuurlijk, maar de bevolking van dit dorpje lijkt niet zo happig. Op het eerste gezicht lijken ze het allemaal niet te bevatten, heel intelligent komt het allemaal niet over, Maar gaandeweg de film leren we dat er meer achter zit: de bevolking is opstandig maar laat dat slechts op uiterst subtiele wijze kennen. Zonder dat de twee staatskameraden het door hebben, wordt de ene na de andere chantage gepleegd om het vertonen van de film te verhinderen. Het arme dorpshoofd doet wat ie kan, bang voor slechte rapportages naar Boekarest, maar stiekem ondersteunt hij de ondermijning die zijn burgers toepassen.

Met : Dorian Bogotu , Mircea Diaconu , Iulia Lamanare 

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...