dinsdag, mei 19, 2020

Steel Country (aka A Dark Place) - Simon Fellows

Steel Country op IMDb (6,2)
Een pareltje, deze film. Sundance-niveau,  de Amerikaanse arthouse-kwaliteit die we kennen van films als "Winter's bone". In de binnenlanden van de Verenigde Staten spelen zich heel andere zaken af dan aan de mondainer kustgebieden, dat moge duidelijk zijn.

Donny is een simpele vuilnisman, op het zwakbegaafde af. Althans, die indruk krijgen we als hem aarzelend en hakkelend zien handelen. Maar onderschat hem niet, zo leren we al snel.
Er wordt een jongetje vermist dat Donny weliswaar niet kent, maar dat wel elke dag naar hem zwaait als hij zijn vuilniswagen in diens straat manoeuvreert. Het brengt Donny tot de overtuiging dat het een goede jongen is en dat er dus echt iets of iemand de fout in is gegaan. De politie en de ouders gaan direct uit van een ongeluk, wanneer het jongetje in de rivier gevonden wordt. Er verdrinken er daar wel meer. Donny niet, Donny kan niet overweg met het feit dat niemand zich om het lot van dat jongetje bekommert en dat iedereen maar na enig mompelen door gaat met zijn eigen "shitty life".
Aan alle kanten ondervindt hij tegenwerking : de familie is niet spraakzaam, de dorpsbewoners vinden hem altijd al een rare maar nu helemaal en de politie werkt zelfs ronduit tegen. Toch zet Donny door, met alleen de hulp van zijn begrijpende en oprechte collega Donna. Heel langzaam ontrafelt Donny een geheim dat als een deken over zijn stadje ligt.

We kijken naar een zeer amateuristische rechercheur en dat maakt de film charmant. Ondanks het gruwelijke onderwerp weten de acteurs regelmatig te ontroeren. Dat is een kwaliteit.

Met : Andrew Scott, Bronagh Waugh , Michael Rose

Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...