zondag, december 20, 2020

Please Stand By - Ben Lewin


 Please Stand By op IMDb (6,7)

Altijd op je hoede zijn, Begt, als de hoofdpersoon van de film een aandoening heeft. Zeker als het er een in de hoek van de psychiatrie betreft. Wees waakzaam dat het niet te larmoyant wordt, check of het niet te overdone wordt gebracht Want dat is in de filmgeschiedenis al vaker gebeurd natuurlijk, dat de idiot savants een Rain Men-behandeling krijgen waardoor je al gauw naar een typetje zit te kijken. 

Helaas moet ik zeggen dat Wendy, de autistische hoofdpersoon van deze film, ook te zwaar wordt aangezet. Haar beperkte invoelendheid, haar onvermogen om andermans bedoelingen goed in te schatten , worden ook hier bij vlagen weer te cliché neergezet (denk aan scenes waarbij de hoofdpersoon zich uit woede en onmacht op het hoofd blijft slaan). 
Als we daar een klein beetje van wegkijken, blijft er toch wel een aandoenlijke film over met wat leermomenten voor deze en gene. Van start. 


Wendy is een jonge vrouw met een zware stoornis in het autistische spectrum. Haar dagen hangen aan elkaar van de regelmaat, zolang ze zich daaraan houdt gaat het eigenlijk best oke. Ze woont in een zorgcentrum waar haar begeleider Scottie (!) haar jonge cliënt met warmte en aandacht omringt. Wendy houdt van schrijven, ze houdt van Star Wars en ze weet die twee te combineren door haar eigen verhaaltjes over deze scifi-wereld op overtuigende wijze op papier te zetten.
Wanneer ze leest over een scriptschrijfwedstrijd van studio Paramount Pictures weet ze wat haar te doen staat: ze gaat haar eigen verhalen samenballen tot een heus filmscript en gaat het inleveren. Ze plant in wanneer dat moet gebeuren, bereidt zich voor maar mist toch de deadline wanneer ze - na een teleurstellend bezoek van haar zus - volledig doordraait. De dag om het script op tijd via de post bij de studio te bezorgen, is voorbijgegaan door haar woedende terugtrekking op haar kamer. Nu rest er nog maar één mogelijkheid: ze moet het script persoonlijk afleveren. Maar hoe doe je dat, als een vrouw zoals zij zelfs nog nooit de drukke Market Street is overgestoken? Ze waagt de gok, ze loopt weg uit het verzorgingshuis en gaat op zoek naar de bus naar Los Angeles en Hollywood. 

Met: Dakota Fanning, Toni Colette, Alice Eve

Geen opmerkingen:

The Greatest Night in Pop - Bao Nguyen

The Greatest Night in Pop op IMDb (8,1)   The Greatest Night in Pop op Moviemeter (3,86) Nu al luid bejubelde documentaire over een van de b...