zondag, december 13, 2020

Mita Tova (aka The Farewell Party) - Tal Granit/Sharon Maymon


 Mita Tova op IMDb (7,1)

Bitterzoete euthanasiekomedie, met vele aandoenlijke momenten. Het gestuntel van de acteurs neem je voor lief omdat het de verwarring goed weergeeft waarin zij zich in deze levensfase bevinden.

We bezoeken een Israëlisch bejaardenhuis, een tehuis met een goede onderlinge sfeer omdat de bewoners nog goed naar elkaar omkijken. Vooral de de nog tamelijk kwieke Yehezkel is van de mantelzorg: hij is een handig klusser en bouwt medicatie-machientjes, bemant een telefoonlijn vanuit de hemel en schroomt ook niet om medebewoners te verschonen. 

Wanneer een van hen aangeeft niet meer verder te willen omdat zijn lijden en leven uitzichtloos is, zoekt men naar een manier om daarmee om te gaan. Men praat over verre buitenlanden, waar regelingen voor deze gevallen zijn getroffen. Men praat over levensbeëindiging-machines (oa de befaamdeKevorkian-methode). Yehezkel kan het niet langer aanzien en besluit, tezamen met een oude dierenarts die net in het pand is komen wonen, Ze bouwen een machine waarbij de lijdende patiënt zelf de knop kan indrukken en daarmee een tweetal opeenvolgende injecties aan zichzelf kan toedienen. De tijd doet de rest. 
Het werkt, het werkt goed en het levert de nep-artsen waardering op. Echter: ze hebben geen rekening gehouden met bijverschijnselen: ze weten dat ze langs de regels van de wet laveren, maar ze hadden niet verwacht dat de verzoeken tot euthanasie-hulp in zo'n groten getale bij ze zouden binnenstromen. Ze moeten een keuze maken tussen heimelijkheid en populariteit, helemaal als ze ook nog eens onderling hun morele problemen moeten oplossen. Alles komt samen in de verergerende ziekte van Yehezkel's vrouw, die veel sneller dan verwacht bijdraait in haar meningen. 

Met: Ze'ev Revach, levana Finkelstein, Ilan Dar , Aliza RosenGeen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...