vrijdag, december 25, 2020

Hillbilly Elegy- Ron Howard


 Hillbilly Elegy op IMDb (6,7)

Hoewel an sich een interessant sociaal verhaal, is "Hillbilly Elegy' net iets te karikaturaal neergezet om volledig te overtuigen. En dat is vreemd, want het verhaal is op waarheid gebaseerd. De hoofdpersoon van deze fil, J.D. Vance, bestaat echt en heeft zijn levensgeschiedenis opgetekend in het boek dat als basis van deze film diende. Rare jongens, die Amerikanen. 

J.D. woont in Ohio, maar de familie stamt uit Kentucky en is dus volledig plattelands. Er is veel mis in de familie: armoede, ongewenste zwangerschappen, drugsgebruik. Maar de banden zijn hecht, waardoor J.D. als enige in de gehele familie kansen krijgt om verder te komen ni zijn leven dan de generaties voor hem. Maar daar moet aardig wat voor gebeuren voordat hij daadwerkelijk op Yale belandt om aan zijn rechtenstudie te beginnen. 

Oma is de spil in de familie. Hoewel zelf niet brandschoon in haar gedrag, is ze ruimhartig en op een of andere manier ook zeer zorgzaam voor haar kleinkinderen. We leren al snel de reden: ze heeft gefaald in haar huwelijk, in de opvoeding van haar dochter maar ze is vastberaden en vastbesloten om dat bij haar kleinzoon en kleindochter niet te laten gebeuren. JD wordt heen en weer geslingerd tussen emoties en locaties, haalt zijn junkie-moeder zoveel mogelijk uit het slop en moet continue moeite doen om zelf buiten schot van de politie te blijven omdat hij weet dat hij anders zijn rechtentoekomst om verspeelt voordat hij aan de studie begint. En dat gaat niet vanzelf. 

Met: Amy Adams, Haley Bennett, Glenn Close, Gabriel Basso


Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...