dinsdag, december 29, 2020

The Odessa File - Ronald Neame


 The Odessa File op IMDb (7,0)

Het werd wel weer eens tijd voor een oudje. Ik heb een abonnement op Film1 , een reeks volcontinue filmzenders die de slag gemist lijkt te hebben in het vergaren van spraakmakende nieuwe titels. Ze zijn er nog wel, maar het is vaak geen eredivisie. Om toch de 24-7 uitzending mogelijk te maken, brengen ze nu hele pakketten oude titels in beeld, waaronder veel jaren 70.

Deze titel kende ik uiteraard, was het niet als enigszins spraakmakende film, dan was het wel vanwege het Frederik Forsyth-boek waar de film op gebaseerd is. We duiken in een klassiek thrillerverhaal.


1962, november. De film begint met de moord op president JFK. Peter Miller is freelance journalist en hoopt elke dag weer op een scoop, maar weet dat het nieuws uit Dallas voorlopig de toon zal zetten. Toch blijkt hij op een bijzonder verhaal te zijn gestuit: de zelfmoord van Tauber, een oude joodse man leidt tot een beklemmende conclusie. De man schreef een dagboek waaruit blijkt dat veel oude nazi-kopstukken nu - 17 jaar na de oorlog- nog steeds geregeld samenkomen en zelfs nog politiek actief zijn. Onder de codenaam "Odessa" bereiden ze aanslagen voor op Israëlische objecten en gebieden. Voor hen moet het karwei nog worden afgemaakt, hun verdorven geest lijkt ongebroken. 

Miller duikt in de materie en komt tot schokkende ontdekkingen: zijn eerste missie is het vinden van de hoofdpersoon uit de dagboeken van de overleden Tauber, maar uiteraard verschuift die aandacht naar het doen mislukken van de plannen van de Odessa-organisatie. Daartoe moet Miller undercover, in de wetenschap dat ontmaskering voor hem fatale gevolgen zal hebben. 

Met : Jon Voigt, Maximilian SchellMary Tamm , Derek Jacobi1 opmerking:

Wim De Hart zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...