dinsdag, december 08, 2020

Metri Shesh Va Nim (aka Just 6,5) - Saeed Roustayi


 Just 6.5 op IMDb (7,9)

Lastig te beschrijven , deze film. Een heftige ervaring, die desondanks soms ook gewoon lekker leek voort te kabbelen. De film komt goed binnen, je wordt als kijker echt de materie in gezogen. En er komt nogal wat op tafel: het hoofdonderwerp is drugscriminaliteit, die ook in een strak gereguleerd land als Iran op steeds grotere schaal voorkomt. Maar in de tussentijd nemen we zaken mee als corruptie, man-vrouw relaties, familie-eer en familie-dwang, gevangenisregimes, privileges en armoede, collegialiteit en werkdruk. De film stipt heel veel zaken aan en heeft daar dan ook 135 minuten voor nodig. Dat is misschien iets te veel van het goede, het had wel iets korter gemogen. Aan de andere kant: juist doordat de film soms de tijd neemt voor lang uitgesponnen scenes kom je even op adem , want de film dendert vanaf de spetterende opening door. En door. 

Hoofdpersoon is rechercheur Samad, die met zijn team probeert het drugsgebruik in zijn stad terug te dringen. Het plan is van onderaf te werken : van de gebruikers naar de kleine dealers. En van de kleine dealers naar de grotere tussenpersonen. En uiteindelijk moeten die leiden naar de grote boef Nasser Khakzad, een nietsontziende crimineel die ongrijpbaar blijft omdat hij onbekend blijft voor zijn medewerkers. 

Samad is gedreven, misschien wel te, en hij is hard voor zijn collega's . Dat werkt tegen hem wanneer hij die collega's nodig heeft om zaken te sluiten, om getuigenissen te verwerven. Terwijl Samad graag al zijn energie aan de drugsjacht wil besteden, komt hij regelmatig in het nauw door de soepele omgang met de officiële regels die zijn collega's (en soms hij zelf dus ook) toepassen. Wanneer het hem lukt om drugsbaas Khakzad achter de tralies te krijgen, lijkt hij te zijn waar hij zijn wil. Maar dan begint het eigenlijk pas. 

Hoofdrolspeler Payman Maadi kenden we al van het sterke scheidingsdrama "A separation" , hier is hij opnieuw overtuigend. 

Met : Payman Maadi , Navid Mohammadzadeh , Farhad Aslani , Houman Kiai
Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...