woensdag, april 27, 2022

Les Héritiers (aka Once in a lifetime) - Marie-Castille Mention-Schaar

Les Héritiers op IMDb (7,0)

Les Héritiers op Moviemeter (3,34)

Onverwacht pareltje dat we aantroffenin het streamingaanbod. Een film met een hoog sociale en educatieve inhoud, een heel ander type highschoolfilm dan je in het eerste kwartiertje kijken verwacht. 

Créteil, een buitenwijk van Parijs. De Franse term voor buitenwijk , banlieu , is inmiddels synoniem geworden voor problematiek: armoede, religieuze conflicten, racisme, lichte ontvlambaarheid. 

Madame Guéguen geeft les op een middelbare school waar alle problemen van de wijk in de klas zichtbaar zijn. Onderlinge animositeit, alle kleuren en gezindten, bravoure-jongens naast muurbloempjes, straatkinderen-gedrag alom. Menig leraar wordt weggepast omdat het niet lukt orde in de schreeuwende chaos te scheppen. Anne Guéguen laat zich echter niet kisten, ze staat al ruim 20 jaar voor de klas en begint stoïcijns aan haar lessen. Ze toont begrip, maar blijft een strenge lijn aanhouden omdat dit duidelijkheid schept voor de jongeren. 

Het schoolbestuur staat op het punt het bijltje erbij neer te gooien voor deze onhandelbare klas, maar mevrouw Guéguen roeit dwars tegen de stroom in: ze weet zowel het schoolbestuur als de klas te overtuigen deel te nemen aan een internationaal project. Ze vraagt de leerlingen een studie te maken van de ervaringen van kinderen en tieners in de nazi-concentratiekampen. Dat komt hard binnen. 
Aanvankelijk vinden de leerlingen het moeilijk en onmogelijk zich deze materie eigen te maken, maar stukje bij beetje vallen ze de schellen van de ogen. Stap voor stap verwateren hun onderlinge verschillen en gaan ze over tot samenwerking: wat stelt hun eigen problematiek nu eigenlijk voor in verhouding met het leed van de joodse kinderen 70 jaar geleden? 

Het mooie aan deze ontroerende film is dat ie op waarheid gebaseerd is. Dat biedt hoop. Hoop voor de kijker, hoop voor de mensheid. 

Met : Ariane Ascaride, Ahmed Draméé , Noémie Merlant, Stéphane Bak


 FIN - song : Ludivico Einaudi - Lady Labyrinth

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...