vrijdag, april 29, 2022

The Auschwitz Report - Peter Bebjak

The Auschwitz Report op IMDb (6,5)

The Auschwitz Report op Moviemeter (3,10)

Hoewel deze film niet bijzonder goed wordt uitgevoerd, is het door onderwerp en impact toch de moeite van het bekijken waard. De film is op waarheid gebaseerd en vertelt een belangwekkend verhaal in die o zo gruwelijke geschiedenis. Oorlogen zijn altijd een inspiratiebron voor filmvertellers geweest, maar de mensonterende verschrikkelingen van de concentratiekampen zullen altijd worden verteld. Moeten altijd worden verteld, zelfs. 

Eind 1944, Auschwitz , Polen. De systematiek van de Endlösung draait op volle toeren. Twee Slowaakse mannen in barak 9 werken mee bij het ruimen van de ontelbare lijken. Steeds meer komen ze tot het besef dat hen niet anders rest dan hun leven te wagen bij een ontsnappingspoging. Ze weten dat blijven betekent dat binnenkort anderen met hun lichaam zullen moeten sjouwen, ze hebben niets te verliezen. 


In het diepste geheim werken ze hun ingenieuze plan uit, slechts 1 enkele mede-kampbewoner mag op de hoogte zijn en hulp verlenen. Ze graven een kuil onder de stapel vlonders aan de rand van het kamp en verstoppen zich daar na het appèl , wachtend op een gunstig moment om over de prikkeldraadhekken te gaan. Dat gaat nog ruim een dag duren omdat er al snel alarm geslagen wordt dat er mensen ontbreken. Hun medebewoners van bark 9 worden de dupe: zij moeten in de bittere kou buiten blijven staan totdat iemand van hen de bewakers vertelt wie het zijn en hoe ze gevlucht zijn. Als de eerste zoektochten rondom het kamp afnemen, pakken de twee alsnog hun kans en klimmen ze tussen het prikkeldraad door , de bossen in. Er wacht hen een tocht vol ontberingen. 
 Die zware tocht wordt uiteindelijk beloond als ze - met behulp van het verzet- over de grens geraken en in Slowakije in contract treden met het Rode Kruis. Dankzij hun zorgvuldig bijgehouden administratie stellen ze het naar hen vernoemde Vrba-Wetzler rapport op, dat de gruwelijke details van het moorddadige vernietigingskamp blootlegt. De wereld is geschokt, niemand had voor mogelijk gehouden dat de misdaden zo gruwelijk waren als in dit rapport werd blootgelegd. 

Met : Noel Czuczor , Peter Ondrejicka , John HannahGeen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...