woensdag, april 13, 2022

Tesla - Michael Almereyda

Tesla op IMDb (5,1)

Tesla op Moviemeter (2,54)

Tamelijk gekunstelde biografie over de belangrijke uitvinder Nikola Tesla, de man die met zijn bedenksels de wereld veranderde. Je moet er tegen kunnen hoor, een doorgaans expressieve acteur als Ethan Hawke een sociale stuntelaar te zien spelen. Hij zet Tesla neer als een communicatie idioot, als een man die door zijn onhandigheid in menselijke omgang zichzelf onterechte beperkingen oplegt. die bepalend zijn voor mogelijke successen.

Tesla is al op jonge leeftijd vanuit het Oostenrijkse keizerrijk, vanuit het huidige Kroatie om precies te zijn, naar Amerika getrokken om daar vervolgens in dienst te treden bij het conglomeraat van Thomas Alva Edison. Deze Edison (een aparte rol van Kyle MacLachlan) is door het succes van zijn uitvindingen het zicht kwijt geraakt op de realiteit en probeert wanhopig aan te klampen bij de high society van die tijd. 
Tesla verbetert diverse uitvindingen van Edison maar komt met hem in conflict als erkenning daarvoor uitblijft. Tesla vertrekt, zoekt en vindt financiers als Westinghouse en later JP Morgan om zijn belangrijkste doorbraak te forceren: hij bedenkt de wisselstroom en weet daarmee hele steden en landen letterlijk in het licht te zetten. Edison blijft bij zijn gelijkstroom-werkwijze, Tesla ontwikkelt steeds meer octrooien op apparaten die van de wisselstroom gebruik maken. Zo geniaal als hij in zijn bedenksels is, zo achterlijk is hij in zijn handelsgeest en zijn sociale contacten. Hij doet zichzelf te kort met karige contracten, waardoor hij steeds maar op zoek moet blijven gaan naar financiering. Als hij op een gegeven moment de beeldschone dochter van bankier-miljonair JP Morgan ontmoet, lijkt zijn kostje gekocht, zijn toekomst verzekerd. Tesla weet echter maar niet toe te happen op de duidelijke avances van de frêle Anna en vergeet elke keer haar toenaderingen te beantwoorden. Een ticket richting eenzaamheid aan de top, zo lijkt het zich te ontwikkelen. 

Met : Ethan Hawke, Eve Hewson , Kyle MacLachlan 

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...