zondag, april 10, 2022

The King's Man - Matthew Vaughn

The King's man op IMDb (6,3)

The King's man op Moviemeter (2,88)

Eerder zag ik al een deel uit deze reeks avonturenfilms, gisteravond hadden we kalm avondje op de bank en mijn vrouw was wel benieuwd naar deze. Klik! 

"The King's man" laat zich lezen als een prequel op de eerder verschenen films. Langzaam werken we in deze film toe naar de oprichting van het genootschap van geheim agenten dat wereldwijd op elegante wijze het kwaad te lijf gaat. Britishness, style, waardigheid en eer: het zijn de codewoorden van the Kingsmen. 

We gaan eerst terug naar 1902, de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Orlanda, heer van Oxford, is gelouterd uit eerdere oorlogen vandaan gekomen en is thans meer gericht op het voorkomen van oorlogsconflict dan het aangaan ervan. Met zijn gezin reist hij naar zijn strijdende landgenoten, om de manschappen onder de vlag van het Rode Kruis te voorzien van medische en geestelijke steun. In een vallei lopen ze in een hinderlaag waarbij zijn vrouw dodelijk wordt getroffen. Net voor zij bezwijkt vraagt zij Orlando te bezweren hun zoon Conrad voor eeuwig te behouden voor oorlog. Dat doet hij. 

12 jaar later, Orlanda leeft teruggetrokken op zijn landgoed maar is nog immer in dienst van de Britse koning George. Dat treft, want het Europese continent staat op spanning. George is in conflict geraakt met zijn twee neven , Kaiser Wilhelm van Duitsland en Tsaar Nicolaas II van Rusland. Duitsland vaart een steeds eigenzinniger koers en Orlando wordt gevraagd om te bemiddelen. Die bemiddeling begint bij het bezoeken van de Oostenrijjkse aartshertog Franz Ferdinand , die hij in Sarajevo bezoekt. 
Orlando heeft zijn zoon meegenomen op deze reis maar houdt hem krampachtig buiten elke mogelijke betrokkenheid, 
Wat hij op dat moment weet, is dat elders in Europa een geheim genootschap van anarchisten en communisten een verbond heeft gesmeed om oorlog te ontketenen: de Servische anarchist Gavrilo Princip, de Russische monnik Raspoetin, de Nederlandse spionne Mata Hari , allen maken zij deel uit van dit gezelschap van wie de lang in het onzekere blijven wie dit team aanstuurt. Princip wordt als eerste aan het werk gezet; door een aanslag te plegen op de aartshertog ontketent hij een reeks gebeurtenissen, waaruit de Eerste Wereldoorlog ontstaat. Met zijn team reist Orlando heen en weer van Oostenrijk naar Engeland en vervolgens weer naar Rusland, om te proberen een einde te maken aan de moorddadigheid van de Europese vorsten. Zijn zoon Conrad staat te popelen om zijn steentje bij te dragen en zeer tegen de zin - en de belofte- van zijn vader in meldt hij zich aan bij het Britse leger om op het vasteland ten strijde te trekken. Orlando doet alles om tegelijkertijd te zorgen dat zijn zoon uit de vuurlinie blijft en te zorgen dat de strijdende landen tot rede kunnen worden gebracht. 

Met: Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Harris Dickinson , Rhys Ifans, Djimon Hounsou, Matthew Goode , Charles Dance
 

FIN - song : FKA Twigs - Measures of a man (Cinematic) 

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...