dinsdag, april 12, 2022

Liefsteling - Eva van Barneveld

Liefsteling op IMDb (nog geen rating)
 Liefsteling op Moviemeter (4,00)

We vielen er eigenlijk toevallig in, maar wat een fraaie documentaire is dit. Informatief en aandoenlijk: hoe ga je er binnen je jarenlange relatie mee om als je veel oudere partner Alzheimer krijgt terwijl jij nog relatief in de bloei van je leven staat? 

"Liefsteling" vertelt het verhaal van het creatieve koppel Jeanne en Hetty. Bijna zijn ze een zilveren paar, de 25 jaar is binnen handbereik. Ze zijn oud: Jeanne is 91, Hetty is 15 jaar jonger. En precies dat leeftijdsverschil lijkt ze op te gaan breken. 

Jeanne , 40 jaar in het onderwijs, ontwikkelt Alzheimer en is door deze gruwelijke ziekte volledig aangewezen op de hulp van Hetty. Hetty doet dat met een diep gevoel van liefde: ze ondersteunt, ze zorgt, ze is het geheugen van hen beiden, ze neemt beslissingen die ze op een bepaalde manier toch met haar Jeanne probeert te overleggen. Veel hulp krijgt ze van Jeanne's zoon, die continue bezig is zijn moeder gerust te stellen terwijl hij haar tegelijkertijd bewust probeert te maken van de ernst van de situatie. 

De dames zijn ongelooflijk ondernemend. Altijd geweest, maar op deze leeftijd en met deze ziekte valt dat steeds zwaarder: hun reisjes naar hun vakantiehuisje in Terschelling zijn voor Hetty steeds minder vakantie en steeds meer zorg. Ze gaan nog steeds naar dansles, ze blijven in beweging , maar het kost Hetty steeds meer moeite om Jeanne daarvoor gereed te maken. 
Langzaam ontstaat er het besef dat er meer hulp van buitenaf moet komen, maar Hetty hikt daar tegenaan omdat dat gelijktijdig óók wijst op haar afnemende vermogens. Aan liefde geen gebrek, de blikken en de kusjes onderling zijn vervuld van een enorme warmte. Maar de dagelijkse realiteit is ongenaakbaar: hoe kunnen deze zelfstandige vrouwen zo veel mogelijk behouden van wat ze altijd hebben gehad? 


Geen opmerkingen:

God's Creatures- Saela Davis/ Anna Rose Holmer

God's creatures op IMDb (6,0)   God's creatures op Moviemeter (2,62) Opeens is hij overal, de nieuwe ster Paul Mescal. Vooral zijn r...