vrijdag, april 08, 2022

Yi Miao Zhong (aka One Second) - Zhang Yimou

One Second op IMDb (7,2)
 One second op Moviemeter (3,33)

Zo'n 2 jaar na het gereedkomen ging deze film gisteravond dan eindelijk bij ons in première. Er is natuurlijk een boel gebeurd in het land van de regisseur, bovendien moet hij altijd opletten wat hij maakt en wat hij zegt. In zijn beste periode (eind jaren 80 tot 90) verraste de regisseur ons niet alleen met beeldschone films ("Het rode korenveld" , "Ju dou", "Raise the red lantern" en "Not one less" bijvoorbeeld) , maar verraste hij ook de Chinese autoriteiten met een lichte vorm van maatschappijkritiek in zijn film. Het kostte hem een soort "verzwaarde regime" waarin alles wat hij wilde maken eerst moest worden voorgelegd en pas na akkoord van de overheid in productie kon worden genomen. Zhang Yimou hield dat vol , werd uiteindelijk zelfs door de overheid als gearriveerde kunstenaar geaccepteerd en gevraagd om de Olympische Spelen in Beijing te regisseren. Zolang hij zorgeloze dingen maakt, mag hij van de Partij zijn gang gaan. 

En zorgeloos is ook deze "One Second" toch wel. De hoofdpersoon is weliswaar een man met een criminele achtergrond, maar overduidelijk een met het hart op de goede plaats, hij is iemand die in ieder geval een goede vader probeert te zijn. 


In de binnenlanden van China liggen - uiteen gehouden door een woestijn- de dorpen Eerste Eenheid en Tweede Eenheid. Hoofdpersoon Zhang Jiusheng trekt door de woestijn om in Eerste Eenheid een filmvoorstelling bij te wonen. Het gaat hem niet zozeer om de progagandistische film "Heldhaftige Jeugd" die hij wil zien, het gaat hem om het journaal dat daaraan voorafgaand wordt getoond. In hun versie van Polygoon-nieuws laat de Chinese overheid in het binnenland zien hoe goed het gaat met de staat, met de industrie en met de bevolking. In Journaal nummer 22 zit een scene van een bezoek aan een graanfabriek, waar Jiusheng's dochter heen is gevoerd na zijn arrestatie. Ze schreef hem een brief waarin ze meldde dat ze kort in het journaal te zien zal zijn, waarop Jiusheng zijn vaderhart volgde en ontsnapte uit het werkkamp: hij moet en zal die scene zien, hij moet en zal zijn dochter zien. 
Eenmaal in Eerste Eenheid aangekomen is de voorstelling net afgelopen, de filmoperateurs laden de spullen weer in de zijtassen van de motor maar gaan eerst nog een borrel drinken. Jiusheng weet dat hij hen moet volgen naar de volgende voorstelling, maar ziet ondertussen dat Wees Liu, een jong meisje, een van de filmblikken uit de tassen steelt. Het is het begin van een ingewikkelde achtervolging waarbij de ene lichte crimineel de andere achterna jaagt om maar het goede te doen. 

Al kibbelend arriveren de twee in Tweede Eenheid waar ze bij Meneer Film , de beroemdste filmoperateur van het land, in het gevlei moeten komen om hun scene vertoond te krijgen. Dat is nog knap lastig want de filmrollen hebben zwaar te lijden gehad onder de tocht door de woestijn. 

Met : Yi Zhang, Haocun Liu , Wei Fan


Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...