zondag, september 03, 2023

De Gronne Slagtere (aka The Green Butchers) - Anders Thomas Jensen

The Green Butchers op IMDb (7,2)
 The Green Butchers op Moviemeter (3,51)

Twee weken geleden de Zomergasten-film van Kamagurka. Hoewel ik al best veel films van zowel Mads Mikkelsen als Nikolaj Lie Kaas heb gezien, had ik deze destijds compleet gemist. Bij het bekijken moest ik veel aan het latere "Men and Chicken" denken: minstens zo melig en ook met Mikkelsen, maar minder onderhoudend dan deze. 

De vrienden Svend en Bjarne zijn niet al te begaafde slagersknechten. Dat begaafde slaat dan niet op hun vakkundigheid, maar het zijn bepaald geen intellectuele hoogvliegers. Ze worden gekleineerd door hun baas, hetgeen ze op een gegeven moment zat zijn: ze beginnen een eigen zaak (en dat is voor twee van deze stuntelaars best een ...eh..onderneming). Er wordt geïnvesteerd, een tamelijk voorspelbaar palet aan producten maar de klanten blijven vooralsnog weg. Ze komen zelfs niet op de fijne marinades van Svend af, terwijl die toch ook bij zijn vorige baas al voor klanten zorgde. Het moet beter, het moet anders. 

De omslag komt als Svend per ongeluk een klusmannetje opsluit in de vriescel, de volgende ochtend treft hij een bevroren man aan. In paniek probeert hij het lichaam weg te werken, hij ziet weinig andere mogelijkheden dan de man in de hakselaar te verwerken. Omdat zijn oude baas heel plagerig een bestelling heeft gedaan voor een Rotary etentje en dat vlees nu toch in de koelcel ligt, snijdt hij er meteen een aantal kipfiletjes van. Het begin van lange rijen voor de winkel, de stad heeft nog nooit zulk lekker kipvlees gegeten. 
Bjarne voert ondertussen zijn eigen strijd, hij probeert zijn debiele broertje bij de winkel weg te houden omdat die in het verleden verantwoordelijk is geweest voor een familiedrama. Zijn aanvankelijke weerstand tegen Svend's rare acties kwijnt daardoor weg, volgzaam verwerkt hij het mensenvlees tot panklare kipdipjes. Hou dat maar eens geheim.

Met : Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Line KruseGeen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...