zondag, september 24, 2023

Golda - Guy Nattiy

Golda op IMDb (6,1)
 Golda op Moviemeter (3,41)

Bij vlagen te dik aangezet drama. Maar wel op waarheid gebaseerd, dus we vergeven het de makers. Vooral omdat de keuze voor Helen Mirren in de hoofdrol opnieuw uitstekend uitpakt. Mirren maakt van de voormalige Israëlische premier Golda Meir een mens van vlees en bloed, wraakgevoelens en andere menselijke zwaktes (schoorsteen!) en al. 

Het is geen carrière-overzicht, deze biografische film, nee: we kiezen een zeer specifiek moment uit haar loopbaan uit. We gaan naar oktober 1973, de week voor de grote joodse feestdag Jom Kippoer. Feestelijk is het allemaal niet voor Meir, want er zijn spanningen voelbaar in de regio rondom Israël. Het land zelf bestaat op dat moment pas 25 jaar maar heeft al eerder oorlog moeten voeren. Zo ook nu.

De Egyptische president Sadat beweegt zijn troepen richting Suez-kanaal om de Golan-hoogvlakte te veroveren. Meir kan dat uiteraard niet laten gebeuren, maar ze is gebonden aan internationale afspraken na de Zesdaagse oorlog van 1967. Een hotline met de Amerikaanse BuZa-minister Henry Kissinger is het gevolg: hij dwingt Meir tot terughoudendheid en de-escalatie van het dreigende Midden-Oostenconflict. Meir slikt en wikt: er vallen slachtoffers, waarvoor ze zich aansprakelijk voelt. Zelfs bestaat de kans dat het Israëlische leger in dit niemandsland overlopen wordt, de troepen van legerleider Moshe Dayan blijken niet opgewassen tegen de samenwerkende Arabische krachten. 

Die dreiging is voor Meir de druppel: ze weigert nog langer te luisteren naar Kissinger en de VS, ze kiest voor het redden van haar land, of daar nou een isolement uit volgt of niet. Israëlische troepen trekken het kanaal over en gaan de confrontatie aan met Egypte. Met succes, aanval afgeslagen en Egypte weer in de wachtstand. Met minder succes: veel doden, een beschadigde relatie tussen VS en Israël. Er zal gewerkt moeten worden aan een akkoord, om een blijvende vrede te realiseren. 

Met: Helen Mirren, Liev Schreiber, Emma Daviess, Rami Heuberger, Lior Ashkenazy

FIN - song : Leonard Cohen - Who by fire

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...