zaterdag, september 02, 2023

The Importance of Being Earnest - Oliver Parker

The Importance of Being Earnest op IMDb (6,8)
 The Importance of Being Earnest op Moviemeter (2,89)

Zo'n verhaal waarvan je al decennia de titel kent, zonder de inhoud ervan te weten. Het beroemde toneelstuk van Oscar Wilde diende derhalve een keer bekeken te worden, dus toen deze versie met grote namen voorbij kwam, tastte ik toe. Even door de oubolligheid heenbijtend blijft er een leuk verweven plot over, waarvan de uitkomsten zich natuurlijk lang laten raden, maar de weg er naartoe is de moeite waard.

Van begin af aan worden we op het verkeerde been gezet: twee mannen die - als het zo uitkomt- van elkaar zeggen dat ze broers zijn maar die gewoon oude vrienden zijn. De levensgenieter Algy Moncrieff is voor financiële support te vaak afhankelijk van zijn vriend Jack Worthing. Jack heet eigenlijk niet zo, maar hij vindt zijn oorspronkelijke naam Earnest..eh.. te Ernstig. Onder die laatste naam staat hij echter bekend bij een deel van de Londense adel. En daarom gebruikt hij met enige weerstand deze naam om zijn liefde te verklaren aan de jonge Gwendolen, die echter onder supervisie staat van de strenge Lady Bracknell. 

Thuis heeft Jack de voogdij over de jonge Cecily, 18 jaren pas maar daarmee al snel op weg naar de huwbare status. Jack vertelt - om weg te komen - steeds over zijn Londense broer Earnest, wiens naam bij Cecily inmiddels tot mythische proporties is gegroeid: het beheerst haar fantasieën. U snapt het: terwijl Jack zich in Londen onder zijn echte naam Earnest bevindt in de adellijke kringen, trekt Algy onder diezelfde naam naar Jack's landgoed om Cecily te bewegen tot een relatie. Een verwarrende situatie die slechts ontward kan worden door iedereen op elkaars tenen te laten staan, op weg naar de onthulling van eenieders ware identiteit en status. 

Met : Colin Firth, Rupert Everett, Frances o'Connor, Reese Witherspoon, Judi Dench, Tom Wilkinson

FIN - song : Charlie Mole- The Vital Importance of Being Earnest

FIN - song : Charlie Mole- Lady come down

Geen opmerkingen:

On her majesty''s secret service- Peter R. Hunt

On her majesty's secret service op IMDb (6,7)   On her majesty's secret service op Moviemeter (3,08) Een jaartje geleden begon Film1...