zondag, september 24, 2023

Grenzeloos verraad - Dennis Bots/Thomas Nauw

Grenzeloos verraad op IMDb (5,9)
 Grenzeloos verraad op Moviemeter (2,76)

Een ernstig geval van jammer. De uitgangspunten van deze film zijn zeer interessant, er is alle kans voor karakters om zichzelf goed uit te werken in de loop van het verhaal. Maar het wordt op zo'n allemachtig amateuristische manier gespeeld dat mijn vrouw afhaakte en ik het kijken van de film in twee delen heb opgeknipt. Of dat een budgetkwestie is of een bewuste keuze van de regisseurs maar het had m.i. professioneler kunnen worden aangepakt. 

1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog nadert. Ludwig Mengelberg is al enkele jaren in Duitse dienst, hij koos al vroeg voor een carrière bij de SS maar ziet nu ook wel in dat de mooie toekomstbeelden die daar werden geschets waarschijnlijk niet gerealiseerd zullen gaan worden. Desondanks oogst hij bewondering bij de Duitsers voor zijn moed en onvoorwaardelijke steun aan de idealen van het Derde Rijk. 

Hij raakt gewond aan het oostfront, ongeveer tegelijk met de mededeling dat zijn vrouw en kind in Nederland zijn omgekomen bij een bombardement. Hij wordt overgeplaatst naar Drenthe, alwaar hem gevraagd wordt om de opmars van de geallieerden te helpen stoppen. Hij vordert een boerderij voor zijn troepen, waardoor het boerengezin ernstig in de knel komt voor de zorg van een aantal onderduikers. Mengelberg vertrouwt het van begin af aan niet, maar ziet tegelijkertijd dat de menselijkheid van het boerengezin hem tot inzichten brengt van wat hij allemaal verloren of achtergelaten heeft. Langzaam draait hij in zijn gedrag: terwijl hij zijn manschappen vertelt dat hun welzijn voor hem het allerbelangrijkste is (en waardoor hij ze dus beveelt terug te trekken ipv het ongelijke gevecht met de geallieerden aan te gaan), steunt hij heimelijk het boerengezin in hun poging de onderduikers de oorlog te laten overleven. Mengelberg komt aan alle kanten klem te zitten.

Met : Peter Nillesen, Dirk Gunther Mohr, Dennis van Ooyen, Kai Kolder, Andreas Lessig , Berit van der Wouw, Anne Telders

FIN - song : Isa Zwart - I remember

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...