woensdag, september 06, 2023

Roter Himmel (aka Afire) - Christian Petzold

Roter Himmel op IMDb (7,5)
 Roter Himmel op Moviemeter (3,52)

Wederom slaagt regisseur Christian Petzold erin een indringende, ja zelfs ongrijpbare film te maken. Zelf had ik in ieder geval nog wel een aantal vragen bij het verlaten van de filmzaal, zowel over het gedrag van de hoofdpersonen als over de bedoelingen van de regisseur. Dat maakt Roter Himmel voor mij een geslaagde film, omdat ie voor mij dus veel langer duurt dan de 105 minuten die ik naar het doek keek. 

We richten de blik op schrijver Leon, die samen met zijn goede vriend Felix een vakantiehuisje aan de Oostzeekust betrekt. Hoewel ontspanning zeker een doel is, hebben beide mannen ook werk te doen: Felix moet een portfolio opleveren voor de kunstacademie en Leon wil zich volledig richten op het afronden van het manuscript voor zijn tweede boek. 

Leon blijkt zich volledig misrekend te hebben: in plaats van ontspannen werken aan het schrijven, wordt hij van meet af aan gestoord in zijn rust. Er blijkt nog een derde huurder in het huisje te zitten: de schone Nadja trekt teveel aandacht weg bij Leon en ook de focus van Felix leidt hem af. Waar die vol energie begint met fotograferen voor zijn project en het met aandacht optrekken met Nadja en haar vrijpostige vrijer, dwaalt Leon telkens af met zijn hoofd. Ook de voortwoekerende bosbranden die de streek teisteren, stellen hem niet gerust. 

Hij komt uiteindelijk tot de afronding, maar zit vol met twijfels. Om die reden laat hij Nadja het manuscript lezen, waarna hij al gauw beseft dat hij dat niet had moeten doen. En dan moet zijn uitgever nog langskomen, Leon gaat steeds wankeler in de dag staan. 

Met: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt

FIN - song :Wallners - In my mind

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...