zondag, februari 02, 2020

Pop Aye - Kirsten Tan

Pop Aye op IMDb (6,6)
Gek dat - wanneer je het over Aziatische films hebt - het woord "poëtisch" vaak valt. Komt het door de kalmte, komt het door de ingetogen karakters van de acteurs of komt het door de volstrekt andere blik op nut en noodzaak van het dagelijks leven? Mij bevalt het vaak wel. Oké, de films zijn vaak een tikkeltje traag, ze vragen wel wat van je. Maar je leert wel anders naar de zaken kijken. En dat vergoedt veel.

Deze film vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van een man en een olifant. De man is een architect die moeite heeft met de zakelijke aanpak van zijn baas en bovendien ook nog worstelt met de complexiteit van zijn huwelijk. Het verklaart dat hij ontvankelijk is voor avontuur. Bij een wandeling door de stad ziet hij een man met een (soort van) circusolifant en hij denkt het dier te herkennen.
Het moet Pop Aye zijn, het dier dat in zijn jeugd op de velden rond zijn dorp rondliep/ Hij bespeurt herkenning bij het dier en hij besluit het dier uit handen van zijn tirannieke baas te redden, hij koopt het dier en besluit het terug te brengen naar zijn geboortedorp.
Een lange reis met vele ontmoetingen volgt. Vele tegenslagen ook, de reis is voor de man ook een moment om tot inkeer te komen en zijn eigen leven onder de loep te nemen. De band met het dier is net zo groot als het dier zelf is: het is een vriendschap die hij niet zo snel bij mensen onderling herkent.

Met : Thanet Wanahkrulnukroh , Penpak Sirikul

Geen opmerkingen: