maandag, november 30, 2020

Linda Ronstadt: The sound of my voice - Ron Epstein/ Jeffrey Friedman


Linda Ronstadt:The sound of my voice op iMDb (8,0) 

Heerlijke documentaire over de draagster van een van de mooiste stemmen uit de Amerikaanse popgeschiedenis. Nazaat van Duitse emigranten , maar geboren op een steenworp afstand van de Mexicaanse grens: de eclectische roots van Ronstadt waren stevig verankerd. 

De documentaire toont hoe ze als bleu plattelandsmeisje van het eerste familieorkestje de groei doormaakt naar een powerhouse dat de popscene van de Amerikaanse westcoast volledig voor haar weet te winnen. Een krachtige, glasheldere stem is de sleutel die de deuren van alle studio's en productiemaatschappijen voor haar opent: iedereen wil met haar werken. Ze schrijft haar muziek niet zelf, maar haar vertolkingen van andermans werk zijn zo volstrekt uniek en eigen dat er een heus Ronstadt-repertoire ontstaat. Ze werkt met alle grootheden van haar tijd: ze tourt met Jackson Browne en haar begeleidingsband wordt gevormd door de muzikanten die later de larger-than-life band The Eagles gaan vormen. 

Ronstadt beperkt zich niet tot Americana, ze probeert zich alle stijlen eigen te maken: ze rockt net zo makkelijk als dat ze in een pofjurk met een mariachi-band het podium opgaat. Zelfs opera beheerst ze, de Southern Belle maakt indruk in "The pirates of Penzance" met oa Kevin Kline. Haar uiteindelijke bestemming vindt ze als ze een trio begint met twee andere hemelse stemmen: met Emmylou Harris en Dolly Parton maakt ze een aantal platen. 

Triest is de afloop van de documentaire: we leren dat de ziekte Parkinson slopend werk heeft verricht op het gestel, de stem en de geest van Linda Ronstadt. Nauwelijks kan ze nog een liedje volbrengen, het kost haar zichtbare kracht. En dat is hard , voor iemand voor wie zingen altijd het meest naturelle is geweest wat een mens kan doen. 

Met: Linda Ronstadt , Bonnie Raitt, Dolly Parton
Geen opmerkingen:

Poor Things- Yorgos Lanthimos

Poor things op IMDb (8,4)   Poor Things op Moviemeter (4,10) De eerste de beste kans na mijn vakantie aangegrepen om deze te gaan zien. Ben ...