dinsdag, juni 15, 2021

Das Weisse Band - Eine Deutsche Kindergeschichte (aka The White Ribbon) - Michael Haneke


 Das Weisse Band op IMDb (7,8)

Das Weisse Band op Moviemeter (3,58)

Gedurende de lockdownperiode was ik de oude baas al een paar keer tegen gekomen, hij smachtte naar een weerzien met de filmclub. Gisteravond vond hij de tijd rijp: het kon weer. Op de bovenkamer in dat prachtige en statige eeuwenoude monument betraden wij eindelijk weer eens zijn privé-bioscoopje voor een paar uren filmonderricht. Onze gastheer heeft een voorkeur voor wringende en ongemakkelijke films, dus we gingen er van meet af aan tegenaan. Licht uit. Kijken, luisteren, ervaren, ondergaan. 

Begin vorige eeuw, In een Duits dorpje hangt dreiging in de lucht, die gekoppeld lijkt te kunnen worden aan de oorlogsdreiging die op dat moment boven Europa hangt. Maar is dat wel zo? Heeft het daarmee te maken of is er toch een andere oorzaak te vinden in deze streng-tuchtige en gehoorzame samenleving? 

Wie heeft dat touw gespannen dat de dokter met zijn paard bijna dodelijk doet verongelukken? Wie is er verantwoordelijk voor de kortstondige ontvoering van het rijkeluiszoontje van de baron? Wie is er verantwoordelijk voor de mishandeling van het Down-jongetje dat altijd vrolijk achter de groep met dorpskinderen aan loopt? 

De dorpsonderwijzer ziet het allemaal gebeuren en voelt zich - vanwege zijn verbinding met alle gezinnen en notabelen in het dorp - verantwoordelijk om de oplossing te vinden. Hij doet onderzoek, doet navraag bij de rentmeester en bij de naargeestig strenge dominee, hij ondervraagt de huishoudster en hij ondervraagt de kinderen zelf. Hij komt langzamerhand tot gruwelijke conclusies. 

Derde keer dat ik de film zag, maar dat was alleen maar fijn want ik was aan opfrissing toe: wat een meesterwerk. Opnieuw ging ik volledig voor de bijl voor Haneke's fabuleuze regie. Griezelig goed!

Met : Christian Friedel, Burghart Klaussner, Ulrich Tukur, Leonie Benesch , Leonard Proxauf , Maria Dragus

 


Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...