woensdag, juni 30, 2021

Nebel im August (aka Fog in August) - Kai Wessel

Nebel im August op IMDb (7,3)
 Nebel im August op Moviemeter (3,69)

De mens is van nature slecht. De sublimatie van die denkwijze kwam naar voren tijdens het nazi-regime in de vorige eeuw. Hoe veel daar ook over gesproken is, hoe vaak de verhalen ook verfilmd zijn, elke keer denk je weer dat het niet zo erg en zo onmenselijk geweest kan zijn. "Nebel im August" vertelt ook zo'n verhaal, een kant die minder vaak belicht wordt dan de holocaust maar die minstens zo gruwelijk is: het "euthanasie"-programma dat werd toegepast op gehandicapten, lichamelijk dan wel verstandelijk. Niet van nut voor de efficiënte Arische machine, dus moest volgens de doctrine worden ingegrepen. 

Het zigeunerjongetje Ernst Lossa komt door een naar toeval terecht in een sanatorium waar gehandicapten worden opgevangen. Ernst, van Jenische afkomst, heeft een vader die marskramer is en derhalve geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Ernst wordt daarom opgevangen in dit semi-ziekenhuis, terwijl hij gezond van lijf, leden en verstand is. Hij wordt aan het werk gezet (wat hij overigens heel fijn vindt) en blijft dromen van het moment dat zijn vader hem komt ophalen om samen naar Amerika te trekken. 

De directeur van het ziekenhuis , dokter Veithausen, is overtuigd aanhanger van de nazi-theorieën en voert derhalve trouw de orders van het euthanasie-programma uit: elimineer de zwakken in de samenleving zodat er louter sterke gezonde mensen overblijven. Patiënten worden voorzien van dodelijke drankjes of worden simpelweg uitgehongerd met diëten zonder voedingswaarde. Ernst ziet het allemaal gebeuren en komt - in kleine stapjes - in opstand. Hjj begint de enige betrouwbare medewerkers (zuster Elisabeth, een non met mores, en manusje heer Witt) te assisteren om aldus het leven van sommige van zijn medebewoners te rekken. Met het lieve meisje Nandl ontwikkelt hij een vriendschapsband en smeedt hij een ontsnappingsplan. Zijn handelingen vallen op, vooral bij de geïrriteerde Veithausen. Die wil van die weerstand af. 

Persoonlijke noot: plots keek hij recht in de camera, en ik herkende die ogen. Patient Oja in deze film is de opgegroeide versie van het jongetje Oskar , die niet meer wilde groeien. Het jongetje van "Die Blechtrommel" is tóch volwassen geworden. 

Met ; Ivo Pietzcker , Sebastian Koch, Fritzi Haberlandt, Henriëtte ConfuriusGeen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...