zondag, juni 20, 2021

Portrait de la Jeune Fille en Feu (aka Portait of a Lady on Fire) - Celine Sciamma

Portrait de la jeune fille en feu op IMDb (8,1)

Portrait de la jeune fille en feu op Moviemeter (3,70)

Misschien wel de meest besproken film van dat jaar. En ik had hem steeds maar gemist. 8,1 op IMDb , dat krijg je niet zomaar. Louter lyrische recensies hoorde ik, dus ik veerde op toen ik hem gisteren bij een van de streamingaanbieders zag staan. Klik doen. 

De bescheiden Marianne is kunstschilder en wordt voor een portretopdracht naar het grote strandhuis van een rijke dame geroepen. Diens dochter gaat worden uitgehuwelijkt aan een rijke man in Milaan, maar daartoe moet de man wel eerst zien wat voor vrouw hij aanschaft. Er moet dus een goed gelijkend en beeldend portret naar de man gezonden worden dat hem moet overtuigen. 

Er is één behoorlijk probleem voor Marianne: Heloise, de dame in kwestie, is een stugge en moeilijk benaderbare jonge vrouw die niet geportretteerd wil worden. Marianne krijgt de opdracht om tijdens de dagelijkse wandeling met Heloise haar onderwerp dusdanig goed in zich op te nemen dat zij daarna het portret uit het hoofd zal kunnen gaan namaken. Dienstmeisje Sophie zal model zitten voor de houding en het figuur, maar het o zo belangrijke gezicht zal Marianne er zelf bij moeten bedenken. 

Omdat Marianne maar een beperkt aantal dagen heeft voor het vervullen van haar opdracht, komen de wandelingen en de gesprekken steeds meer onder druk te staan. Stukje bij beetje weet Marianne haar onderwerp te laten ontdooien, sterker nog : er ontstaat langzaam een band tussen de jonge vrouwen. Een band, een vonk, vuur en vlam. 

Met : Noémie Merlant, Adéle Haenel, Luana Bajrami, Valeria Golino

 FIN - song :Para One, Arthur Simonini - La jeune fille en feu (bande original)

Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...