woensdag, juni 02, 2021

Age of Consent - Michael Powell


 Age of Consent op IMDb (6,4)

Age of Consent op Moviemeter (2,71)

Niet eens de debuutfilm van de door mij hoog gewaardeerde actrice Helen Mirren, maar ze is hier nog wel piepjong. Film uit 1969, ze zal dus tijdens de opnamen - in het Great Barrier reef gemaakt, het werd apart in de titelrol vermeld- zo'n 22 of 23 jaar zijn geweest. 

Waarom ik dit zeg? Omdat juist die jeugdigheid de spil is waar deze film om draait. 

Bradley Morahan is een succesvol kunstenaar die het hele wereldje een beetje zat is. Zijn werk gaat tegen hoge bedragen de deur uit, exposities zijn succesvol maar het heeft een keerzijde: pressie van de galerie-houders, pressie van de pers. Morahan wil er even tussenuit , even helemaal niets. 

Hij gaat in retraite op een klein paradijselijk eilandje , niet ver van het vasteland. Schilderspullen neemt hij niet mee: hij is van plan het een tijdje zonder te doen, gewoon weer even aarden. Maar het loopt anders. 

Bij de aanlegsteiger betrapt hij een jongedame op het neuzen in zijn spullen. Deze Cora blijkt met haar alcoholische oma iets verderop op het eiland te wonen waarbij ze in hun beider levensonderhoud voorziet door zeedieren te vangen en te verkopen. En , zo blijkt, af en toe eens bij iemand te gappen zodat ze dat kan door verkopen. Ze legt geld apart om de overtocht te betalen zodat ze zelf snel van het eiland kan vertrekken/ 
Morahan is van zijn stuk door haar ontwapenende schoonheid en al snel vraagt hij haar of ze wil poseren. Tegen betaling uiteraard, hij wil best bijdragen aan haar spaarpot. Zij accepteert dat meteen, ook als de kunstenaar zegt dat hij haar liever zonder kleding, als ware zij een zeenimf, schildert. Cash is king, immers. Wat Morahan daarbij goed in acht moet houden is dat de dame minderjarig is en onder toezicht staat van haar hebberige en egoïstische oma, die dan ook al snel met de kunstenaar in conflict komt. 

Met : James Mason , Helen Mirren


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...