donderdag, juni 10, 2021

Het leven gaat niet altijd over tulpen - Barbara Makkinga


 Het leven gaat niet altijd over tulpen op IMDb ()

Het leven gaat niet altijd over tulpen op Moviemeter (3,44)

Verrassend aangrijpende documentaire over een familie die hoge pieken afwisselt met diepe dalen. 

Vader Klaas Schouten bouwde zijn bloembollenbedrijfje uit tot een miljoenenbedrijf, mede dankzij zijn hard meewerkende zoons. Zoon Simon en dochter Irene wisselen dat werk af met het bedrijven van topsport, beiden zijn gelauwerd en internationaal succesvol in de schaatswereld. Allemaal pieken. 

5 jaar geleden kwam de familie in een diep dal terecht toen moeder Jolanda een hersenbloeding kreeg waar ze zwaar blijvend letsel aan overhield. Spraak, beweging, emotie : alles kwam opeens anders te liggen. Af en aan woont ze thuis en in een verzorgingstehuis. En dat legt een zware stempel op de familie, die liefdevol en energiek de verzorging van moeder op zich neemt maar die af en toe moet toegeven het niet allemaal aan te kunnen: moeder's emotionele wisselvalligheid verstoort regelmatig de rustige én de feestelijke avondjes. Iedereen weet dat ze er niets aan kan doen, iedereen begrijpt het, maar toch blijft het lastig om mee om te gaan. 


Tussendoor moet het bedrijf gerund worden, er moeten besluiten genomen worden die regelmatig in de papieren lopen. Doen ze er allemaal even bij. 

Persoonlijke noot: ik ken vader Klaas van vroeger, hij zat in Wervershoof net een klas hoger dan ik op de basisschool, ik zat bij zijn broer. We verkeerden niet in elkaars kringen, maar ik moet toegeven dat ik veel respect heb voor de kalme en beminnelijke wijze waarop hij de verzorging op zich neemt. Een warme familie heeft hij om zich heen, dat biedt troost. 


Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...