zondag, juni 20, 2021

De Liefhebbers (aka Shit happens) - Anna van der Heide

De Liefhebbers op IMDb (6,7)
 De Liefhebbers op Moviemeter (3,13)

Dat elk probleem en elke ziekte verschillende manieren kent om aan te pakken, bewijst mijn filmconsumptie maar weer eens: vorige week zag ik  "The Father" , een diep introspectieve kijk op ouderen met Alzheimer. Gisteren zag ik deze Nederlandse film , die handelt over hetzelfde onderwerp. In beide films ligt het probleem vooral bij de familie, maar de filmische aanpak is sterk verschillend. In Nederland kiest men eerder voor de mozaïekvorm om maar even af te kunnen dwalen van de nare problematiek. Natuurlijk hebben niet alle familieleden hun leven op orde, ieder zijn probleempjes maar wat staan ze samen toch sterk. 

Jan Liefhebber is een architect in (bijna) ruste. Zoonlief heeft de zaken overgenomen, maar heeft niet de brille van zijn vader, zodat die zich nog regelmatig met de dagelijkse gang van zaken bemoeit. Totdat er bij hem Alzheimer wordt gediagnosticeerd. Zo lang mogelijk verhullen is het devies, niet de kinderen met het probleem opzadelen en zeker niet kruipend en pijnlijk naar het eind. 

De familie is al verdeeld genoeg: genoemde architectenzoon is alleen met werk bezig en verwaarloost daardoor vrouw en gezin. Andere zoon is specialist in een ziekenhuis, maar worstelt met zijn homoseksualiteit en drankmisbruik. Oudste dochter is naar het buitenland verhuisd om uit het zicht te blijven, maar leidt daar een eenzaam bestaan. Jongste dochter is een flierenfluitende alleenstaande moeder die maar moeilijk de eindjes aan elkaar kan knopen en daarom soms terugvalt op de steun van pa en moe. 

Bovenstaande lijkt allemaal heel naar, maar de familie kan het natuurlijk ondanks het gekibbel best goed met elkaar rooien, uiteindelijk staan ze wel klaar voor hun ouders en voor elkaar. 

Met : Jeroen Krabbé, Beppie Melissen, Theo Maassen, Hadewych Minis, Guy Clemens, Sanne Samina Hanssen , Jelka van Houten

 FIN - song :Ghinzu  - Sweet Love


Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...