maandag, juni 07, 2021

Und morgen die ganze welt - Julia von Heinz

Und morgen die ganze welt op IMDb (6,0)
 Und morgen die ganze Welt op Moviemeter (2,42)

Mensen met idealen, fijn dat ze er zijn. Vooral als het jonge mensen betreft, die denken dat het mogelijk is verandering te brengen in een niet-ideale wereld. En helemaal als ze bereid zijn daarvoor te strijden, verzet te plegen en ver willen gaan om die andere en betere wereld te realiseren.

Luisa is zo'n vrouw. Eerstejaars studente rechten, afkomstig uit een zeer gegoed milieu. Ze wordt geraakt door haar ondernemende jeugdvriendin Bette, die ik een groot kraakpand in de stad woont en zich vol inzet voor de verbetering van de wereld. Bette nodigt haar uit voor het bijwonen van een demonstratie tegen een extreemrechts politicus, waarna Luisa voorgoed overtuigd is: ze meldt zich bij de woongroep en zegt dat ze mee wil doen, sterker nog: dat ze bereid is bij de woongroep in te trekken.

Hoewel de actieplannen aanvankelijk allemaal democratisch tot stand lijken te komen, blijken er - zoals in elke beweging - rekkelijken en preciezen te zijn. Vooral de charismatische Alfa neemt geen genoegen met louter taarten en eieren gooien en spandoeken zwaaien, hij is bereid verder te gaan: het vernielen van auto's van nazi-sympathisanten, het afrossen van die kaalkoppen en het - desnoods op wederrechtelijke wijze- bemachtigen van info over die enrgechtse hoek. Luisa blijkt vatbaar voor de radicale aanpak, waar de evenwichtige Lenor en ook haar vriendin Bette steeds voor voorzichtigere en evenwichtigere acties praten. Als Luisa met Alfa en Lenor bij een inbraak in een nazi-pand op meer dan alleen dossiers stuiten en letterlijk tegen explosief materiaal aanlopen, is de interne scheuring compleet. Vooral als de extreemrechtse groepering jacht gaat maken op hen om dit materiaal weer terug te krijgen, loopt het voor de aanvankelijk goedbedoelende jongeren compleet uit de hand. Heet onder de voeten, ze moeten onderduiken.

Met : Mala Emde, Noah Saavedra, Tonio Schneider, Luise-Celine Gaffron 

 FIN - song :Neonschwarz - Wenn die Nacht am tiefsten ist

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...