zondag, juni 27, 2021

The Lighthouse - Robert Eggers

The Lighthouse op IMDb (7,5)
 The Lighthouse op Moviemeter (3,45)

In korte tijd wist deze in 2019 verschenen film een cultstatus te verwerven. Pronkte op menig eindlijstje, je kon ermee gezien worden. En ik had hem steeds gemist, de film begon te draaien tijdens de start van de corona-periode en keerde daarna gek genoeg niet terug. Ik trof hem op 1 van de streamingdiensten, dus klikte ik me gisteren naar het licht. 

Eind 19e eeuw. Over ruige zee komen twee mannen aangevaren naar het puntje van het schiereiland. Vier weken lang gaan zij de vuurtoren bemannen, in op-en-af-dienst. De oudste van de twee , Thomas, heeft duidelijk de leiding, hij commandeert de jonge Ephraïm alsof hij een plantage runt. 

Ephaïm komt uit de bosbouw in Canada en is het zware werk daar tamelijk zat. Hij hoopt in de vuurtoren meer de technische kanten te kunnen uitvoeren. Een tijdje lang bikkelhard werken om zo voldoende geld te sparen voor een eigen huisje waarna hij van niemand meer orders hoeft aan te nemen. Voorlopig is hij nog lang niet zover want de oude Thomas Wake is een barse man die commandeert en de mooiste klussen voor zichzelf houdt. 

De twee mannen zijn volledig op elkaar aangewezen en dat gaat langzamerhand een negatieve uitwerking op de twee hebben. Thomas drinkt veel, aanvankelijk vermijdt Ephraïm mee te borrelen omdat hij het hoofd erbij wil houden. De eenzaamheid krijgt hem echter in zijn greep , hij bezwijkt voor de verleidingen. Langzaam draait hij door, hetgeen leidt tot waanbeelden en veel onderlinge agressie. De vier weken gaan ellenlang duren, beide mannen worden zwaar getest. 

Een heuse acteursfilm, voorzien van prachtige zwart-wit beelden.

Met : Robert Pattinson, Willem Dafoe

 FIN - song :A.L. Loyd- Doodle let me go (Yaller Girls)

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...