zondag, mei 01, 2022

Skyggen i Mit Oje (aka The Shadow in my eye) - Ole Bornedal

Skyggen i mit oje op IMDb (7,3)

Skyggen i mit oje op Moviemeter (3,42)

Loodzware film, op waarheid gebaseerd. 

1945, Kopenhagen. De Gestapo heeft het voormalige Shell-kantoor gevorderd om van daaruit het felle Deense verzet tegen de bezetting te breken. De ondergrondse heeft via een omweg de RAF gevraagd om het Shellhuset te bombarderen, om daarmee de ontmaskering van veel verzetsleden te voorkomen. Men weet dat het bombardement de levens zal kosten van gevangen genomen verzetsleden , die op de zolder van het gebouw geïnterneerd zitten. Maar men weet ook dat het de levens van heel veel anderen zal redden als de Gestapo tesamen met het buitgemaakte archief ten onder zal gaan. 
In de nabijheid van het grote gebouw staat de Franse school , een door nonnen gerund schoolgebouw waar grote getalen stadskinderen ondanks de oorlog nog steeds hun lessen volgen. 


De film is een mozaïekvertelling van de levens van de nonnen, de kinderen, de met nazi's heulende Denen, de ouders van de kinderen en van de Britse vliegeniers die het bombardement moeten uitvoeren. Door steeds te schakelen tussen deze partijen neemt de dreiging allengs toe, de kijker voelt het onheil in de lucht hangen. Want inderdaad, de vliegtuigen komen maar de operatie gaat niet geheel volgens plan. Doordat de vliegtuigen laag vliegen om onder de radar te blijven, raakt een van hen een lantaarnpaal en landt vervolgens op de school. De daarbij ontstane rookwolken geven vervolgens een verkeerd signaal aan de later gearriveerde vliegtuigen. Niet alles gaat mis, maar dat er meer onschuldige slachtoffers gaan vallen dan gewenst, dat is wel duidelijk. 

Met : Alex Hogh Andersen , Fanny Bornedal , Danica Curcic, Susse Wold, Caspar Philipson

 FIN - song : Marco Beltrami / Buck Sanders- In Class 

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...