donderdag, oktober 24, 2019

Joker - Todd Phillips

Joker op IMDb (8,9)
8,9. 8! Komma! 9!
De balans tussen de haters en de lovers is inmiddels ruim doorgeslagen naar de kant van degenen die deze film de beste van dit jaar vinden, dé grote kanshebber voor Oscars in abundance. Ik snap beiden. Ik zit er tussenin, zwalkte al kijkende heen en weer van "fantastisch' tot "tja, beetje té dit". Van mij dus geen doorslaggevende stem in deze.
Wel vond ik het een uitermate boeiende kijkervaring. En wellicht is dat wel wat film moet zijn. Dat je met vragen en gemengde gevoelens de zaal verlaat. Misogynie is een kernwaarde, (psychiatrische) gekte ook en geweld is de uitingsvorm van beide. Althans: in het leven van Arthur Fleck, een aan alle kanten mislukte man. Eenzaam, niet gewaardeerd, tussen waanzinnig en psychotisch in. Maar ook beminnelijk bij vlagen, zelfs in staat tot het aanknopen van een liefdesrelatie en ook nog eens zeer zorgzaam voor zijn kwakkelende moeder.
We groeien als kijker mee met de toenemende waanzin van Arthur, we weten dat dit niet anders kan eindigen dan met een bloedige climax. En toch, toch wekt de figuur sympathie op.

Dat is aan alle kanten de verdienste van Joaquin Phoenix, die toch al min of meer beste acteur van zijn generatie. Hij durft zichzelf voor schut te zetten in deze rol, hij durft afstotelijk te zijn. Maar toch speelt bij de kijker (in ieder geval bij mij) een sprankje sympathie op voor deze loser. Want je begrijpt hoe het zo gekomen is.

Met : Joaquin Phoenix, Robert de Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy

1 opmerking:

Peter te Riele zei

Naar de bioscoop ga je denk ik vooral voor de filmervaring: Het moment om even in een andere wereld te duiken, in de huid van acteurs en actrices (of andere personages) te zitten, of om in een andere tijd te leven. Vroeger, de toekomst of juist een (sur)realistische dagelijksheid. Een film beoordelen op het verhaal, de inhoud, de acteerprestatie kan ook prima vanaf de bank, op een computerscherm of mobieltje. De filmervaring echter.... dan kruip ik toch liefst in een echte bioscoop. In het donker op groot scherm met kwalitatief optimaal geluid. Echt een film induiken.
Frappant dat inhoud en filmervaring kwalitatief soms behoorlijk uit elkaar kunnen liggen.