maandag, oktober 07, 2019

The Place - Paolo Genovese

The Place op IMDb (7,1)
Opnieuw een ongemakkelijk sociaal pamflet van regisseur Paolo Genovese, de man die ons eerder verraste met het socialmedia-drama "Perfetti Sconosciutti" . Er ontstaat een lijn in het werk van deze man, die aangeeft dat hij zich zorgen maakt over de omgangsvormen in onze maatschappij.

"The Place' is een koffietentje , gelegen aan niet nader gespecificeerd pleintje. In de hoek zit een man aan tafel te schrijven en te lezen. En die man, die zit er elke dag . Dag in  , dag uit zelfs. Aan tafel ontvangt hij een keur aan verschillende mensen die allemaal hun eigen wensen hebben. De man , in de aftiteling simpelweg "Uomo" genoemd, doet aan inwilliging van die wensen. Maar dat doet hij niet op een of andere comemrciële basis , nee: hij stelt eisen. Elke gesprekspartner dient een bepaalde tegenprestatie te leveren en die zijn vaak niet mals. Ver buiten de lijntjes zijn de eisen van de man, maar het is aan de verzoeker zelf om te kijken hoe ver hij bereid is te gaan. Het hoeft niet, hij hoeft het niet te doen maar zal dan op zeker zijn eigen wens niet in vervulling zien gaan. Even goede vrienden.
De verzoeken lopen uiteen van wonderbaarlijke genezingen tot het oplossen van relatie- en familieproblemen. Net zo ver uiteen lopen de eisen tot tegenprestatie: moord, aanslagen, diefstal. Hoe ver ga je om je eigen , soms zelfzuchtige wens in vervulling te zien gaan.
Voor ons als kijker wordt het ongemakkelijk als de verhalen zich gaan vermengen: als de "aanvaller" in de ene eis uitgespeeld wordt tegen de "verdediger" in het andere verhaal. Nogmaals; ze hoeven niet, ze worden nergens toe gedwongen. Maar dan moet je ook niet zeuren als je droom in rook opgaat.

Bijzonder. Heel bijzonder.

Met : Valerio Mastandrea , Alba Rohrwacher. Marco Giallini, Sabrina Ferilli

Geen opmerkingen: