zaterdag, oktober 19, 2019

The Goldfinch - John Crowley

The Goldfinch op IMDb (6,3)
Zeer formele film die ongeveer twee uur nodig heeft om een beetje te ontbranden. Voeg daar het matige acteerwerk aan toe en je begrijpt dat deze film bij mij nauwelijks een voldoende haalt. Heb zelf het boek niet gelezen, maar het blijkt dat er teveel zijlijnen in de 900 pagina's staan om de hoofdlijn boeiend te houden. Voor de kijker althans, wellicht had de lezer een andere ervaring.

Theo bezoekt met zijn moeder het Metropolitan Museum in New York op het moment dat daar een bomaanslag plaatsvindt. Zijn moeder komt om, de ernaast staande man komt om maar Theo en het meisje dat bij de man was , zij twee├źn overleven. Net voor de man sterft , draagt hij Theo op een schilderij uit de puinhopen te redden: een 17e eeuw schilderij van een Hollandse schilder, met daarop de afbeelding van een Goldfinch, een puttertje zoals wij zeggen.
Theo smokkelt het schilderij mee en verstopt het thuis. Hij wordt tijdelijk in een pleeggezin opgevangen, omdat zijn alcoholische vader uit beeld is. Wanneer die vader plots opduikt , blijkt al snel dat dit niet zozeer uit vaderlijke gevoelens voortkomt, maar uit de wens om een slaatje uit de erfenis te slaan. Theo leidt een eenzaam en timide bestaan, spaarzaam verlicht door de bezoekjes aan het meisje uit het museum en door de intense vriendschap die hij sluit met een zonderlinge Russische jongen die bij vader in de straat woont. Vergetelheid zoeken ze in drugs en drank, van enige liefde of zorg is in beider leven weinig sprake.
Eenmaal volwassen lijkt Theo het enigszins op een rijtje te hebben met zijn baan als antiekverkoper, maar het is allemaal schijn. Oude demonen spelen op, de nachtmerries over het gemis van zijn moeder houden niet op en het geheim van het bezit van het schilderij blijkt niet langer voor iedereen een geheim te zijn. Een lawine aan verwikkelingen tot gevolg.

Met : Ansel Elgort, Oakes Fegley, Nicole Kidman , Jeffrey Wright, Aneurin Barnard

Geen opmerkingen: